Ταυτοποιήθηκε ο δράστης του μακελειού στην Κωνσταντινούπολη

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης την Πρωτοχρονιά στο νυχτερινό κέντρο «Reina» της Κωνσταντινούπολης, στην οποία σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «ο άνθρωπος που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ταυτοποιήθηκε», χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες όπως το όνομά του.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρις στιγμής γνωστά ο μακελάρης εισήλθε με την οικογένειά του στην Τουρκία με πλαστά διαβατήρια. Η αστυνομία χρησιμοποιεί για εκείνον τα αρχικά E.M.H. ως κωδική ονομασία, δηλ. Εμπού Μουσλίμ Χορασάνι. Ο δράστης, που διέφυγε μετά την επίθεση, εξακολουθεί να καταζητείται. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, περίπου 20 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Σε δηλώσεις του από την πρωτεύουσα της Κιργιζίας Μπισκέκ ο Ακχέ Μασράποφ ανέφερε ότι κρατήθηκε από την τουρκική αστυνομία για μία ώρα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας της ομοιότητάς του με τις φωτογραφίες του δράστη. Φωτογραφία του διαβατηρίου του Κιργίζιου είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως στα κοινωνικά δίκτυα με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι αρχές της Κιργιζίας και να ανακοινώσουν ότι ερευνούν τις καταγγελίες. Ο 28χρονος Κιργίζιος διευκρίνισε επίσης ότι έχει επαφές με την Τουρκία λόγω εμπορικών δραστηριοτήτων.

Οι έρευνες των τουρκικών αρχών ασφαλείας στράφηκαν και στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας. Εκεί, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε τρία σπίτια, προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη ενός υπόπτου, ο οποίος έφθασε στην περιοχή τον περασμένο Νοεμβριο μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του προερχόμενος από τη Συρία. Στο Ικόνιο, ο ύποπτος ήλθε σε επαφή με τρεις οικογένειες αλλοδαπών, τα μέλη των οποίων ωστόσο έφυγαν μετά την επίθεση στο Reina και πριν από την αστυνομική επιχείρηση.

Στο μεταξύ, την εικόνα ενός φιλήσυχου οικογενειάρχη ήθελε να περάσει στις τουρκικές αρχές ο ισλαμιστής τρομοκράτης που σκόρπισε τον θάνατο στο κέντρο διασκέδασης. Οι τουρκικές αρχές αναζητούν έναν άνδρα 28 ετών από το Κιργιζιστάν ως ύποπτο για την επίθεση στο νυκτερινό κέντρο «Reina» τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

«Ο δράστης διέθετε στρατιωτική εκπαίδευση. Ενδέχεται να πολέμησε στη Συρία στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε στέλεχος των τουρκικών αρχών ασφαλείας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν χθες εικόνες του δράστη, ο οποίος φέρεται να απαθανάτισε τον εαυτό του με το κινητό του τηλέφωνο στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης. Το βίντεο «σέλφι» του φερόμενου ως δράστη, διάρκειας 44 δευτερολέπτων, τον εμφανίζει να περπατά στην πλατεία Ταξίμ, με βλοσυρό ύφος. Άγνωστο παρέμενε μέχρι χθες εάν το βίντεο τραβήχτηκε πριν ή μετά την επίθεση στο κέντρο «Ρέινα».

club ReinaΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗμακελειόΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκία