Παραιτήθηκε και επισήμως ο Ματέο Ρέντσι, όπως είχε δηλώσει ότι θα κάνει την περασμένη Κυριακή, έπειτα από την επικράτηση του “Όχι” στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Η παραίτηση Ρέντσι ακολούθησε την ψήφιση του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017.
Ο Ρέντσι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα στις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία». Αυτό ήταν το μήνυμα που έγραψε στο Twitter ο τέως -πλέον- Πρωθυπουργός.
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 173 ψήφους υπέρ έναντι 108 κατά.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, είχε ζητήσει από τον Ματέο Ρέντσι να αναβάλλει την παραίτηση του για λίγες ημέρες μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Ρέντσι βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς από τη μία υπάρχει η προοπτική για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τεχνοκράτες με τη συναίνεση και στήριξη όλων των κομμάτων και από την άλλη πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, ο 41χρονος πολιτικός δεν επιθυμεί το σενάριο των εκλογών, επισημαίνοντας πως «τεχνικά είναι ακατανόητο», παρότι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί το αγκάθι για τη διεξαγωγή τους, πρόκειται να συζητηθεί στις 24 Ιανουαρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Αυτό που πρόκειται να γίνει για την ώρα, είναι ότι μετά από την επίσημη παραίτησή του και από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην προεδρία της Ιταλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα.
Στην ιστοσελίδα του, πάντως, ο Ρέντσι προαναγγέλλει όσα θα ακολουθήσουν στη συνεδρίαση του κόμματος, αναφέροντας πως «οι κοινοβουλευτικές ομάδες πρέπει να αποφασίσουν τι θα συμβεί. Θέλουν να πάμε αμέσως σε εκλογές; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της 24ης Ιανουαρίου και μετά να ψηφίσουμε με τους εκλογικούς νόμους που θα έχουν τροποποιηθεί από το δικαστήριο. Αν οι ομάδες θελήσουν όμως να προχωρήσουμε χωρίς την νομοθεσία θα πρέπει να εκφράσουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν μία νέα κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τον εκλογικό νόμο αλλά κυρίως θα αντιμετωπίσει ένα 2017 που θα είναι πολύ σημαντικό σε διεθνές επίπεδο. Δεν αποφασίζω εγώ, αλλά πρέπει τα κόμματα -όλα τα κόμματα- να αναλάβουν την ευθύνη. Το ζήτημα δεν είναι τι θέλει ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αλλά τι προτείνει η βουλή».