Με ανακοίνωση της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), κάνει έναν απολογισμό σχετικά με τους δημοσιογράφους, σε όλο τον κόσμο, που έχασαν τη ζωή τους.
Ο αριθμός έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά από 105 σε 118, από στοχευμένες δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και πυροβολισμούς.
Στην πρώτη θέση των χωρών επικινδυνότητας για το 2014, είναι το Πακιστάν, με 14 φόνους δημοσιογράφων, ακολουθεί η Συρία με 12 δημοσιογράφους, το Αφγανιστάν με 9, και με 8 το Ιράκ και η Ουκρανία.
Η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι αυτά τα νέα στοιχεία είναι μια υπενθύμιση της σοβαρότητας της κρίσης στην ασφάλεια των δημοσιογράφων.
“Είναι ώρα για δράση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς απειλής σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στο στόχαστρο, όχι μόνο για να περιοριστεί η ελεύθερη ροή των πληροφοριών, αλλά όλο και περισσότερο ως μόχλευση για να εξασφαλιστούν τεράστια λύτρα και πολιτικές παραχωρήσεις μέσω της καθαρής βίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζιμ Μπουμέλα.
“Το επίπεδο της βίας κατά των δημοσιογράφων, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δυστυχώς κάθε χρόνο αυξάνεται, ειδικά στις χώρες όπου οι δημοσιογράφοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην καθημερινή δουλειά τους”, πρόσθεσε ο Μπεθ Κόστα, Γενικός Γραμματέας της IFJ.
Επιπλέον, η IFJ λέει ότι μια άλλη αιτία για την απώλεια της ζωής δημοσιογράφων το 2014 ήταν οι απερίσκεπτες επιθέσεις σε δημοσιογράφους και εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε ζώνες συγκρούσεων, όπως η Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ομοσπονδία, με έδρα της Βρυξέλες είναι η μεγαλύτερη “οργάνωση” δημοσιογράφων, σε όλο τον κόσμο.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, η IFJ κατέγραψε τις εξής περιπτώσεις των δολοφονιών:
– Στοχευμένες, βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες: 118
– Ατυχήματα και φυσικές καταστροφές θανάτων: 17
– Συνολικός αριθμός θανάτων: 135