Τις φρικτές μνήμες του 2011 ξύπνησε ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06.00 τοπική ώρα (23.00 Δευτέρας ώρα Ελλάδας) στη βορειοανατολική Ιαπωνία ανοιχτά της Φουκουσίμα.
Για τη Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, με τις αρχές να αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να πλήξουν τις ακτές της περιοχής σεισμικά κύματα ύψους τριών μέτρων κατά τόπους. Τελικά η ισχυρή δόνηση προκάλεσε κύματα με ύψος ένα μέτρο και έπειτα από επτά ώρες ο συναγερμός έληξε, ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για πιθανούς μετασεισμούς ίδιου μεγέθους ((γύρω στους 7 βαθμούς) τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η νέα δόνηση ήταν μετασεισμός του σεισμού-μαμούθ των 8,9 Ρίχτερ που το 2011 είχε προκαλέσει βιβλικές καταστροφές στη χώρα, 15.000 θανάτους και την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα. Από τον νέο σεισμό δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές, ενώ τραυματίστηκαν μόλις 5 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.
Ένα μικρό τσουνάμι καταγράφηκε σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο υπήρχαν προειδοποιήσεις για πολύ πιο ισχυρά κύματα. Η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε κύμα ύψους 1,4 μέτρων, καθώς και ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε διυλιστήριο.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της νήσου Χονσού, όπου βρίσκεται το Τόκιο, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο εκατομμύρια κατοίκους.
Σύμφωνα με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας, δεν έχει καταγραφεί καμία ανωμαλία στις εγκαταστάσεις τους, ανάμεσά τους οι σταθμοί Φουκουσίμα Νταϊίτσι και του Φουκουσίμα Ντάινι. Σημειώνεται ότι η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε.
Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο.