ΗΠΑ: Έφτασε η ώρα της κάλπης

Την τελική μάχη δίνουν πλέον η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αύριο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ ήταν εκρηκτική με συνεχείς αλληλοκατηγορίες, σκάνδαλα, πισώπλατα μαχαιρώματα και ανατροπές. Καθοριστικές για τα αποτελέσματα θα είναι οι λεγόμενες «swing states», οι 11 πολιτείες που το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και εν πολλοίς θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι 11 πολιτείες-κλειδιά σύμφωνα με το Politico είναι Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Οχάιο, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Βιρτζίνια, Καρολίνα, Νιου Χάμφσαϊρ, Αϊόβα, Κολοράντο και Νεβάδα. Ο 70χρονος μεγιστάνας έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε πέντε πολιτείες μέσα σε διάστημα μόλις εννέα ωρών, ενώ η Χίλαρι έχει επιστρατεύσει τα πιο λαμπερά ονόματα της σόουμπιζ για να συσπειρώσει τους νεαρούς ψηφοφόρους.

Τα πρώτα αποτελέσματα των πρώιμων εκλογών στις ΗΠΑ που ολοκληρώθηκαν χθες δείχνουν αλματώδη αύξηση στον αριθμό των Iσπανόφωνων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ιδιαίτερα στις αμφισβητούμενες πολιτείες της Νεβάδα και Φλόριντα. Το μεγαλύτερο όφελος από αυτή την αύξηση αναμένεται να δρέψει η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η Χ. Κλίντον γενικά συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά μεταξύ των Ισπανόφωνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Univision για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Κλίντον συγκεντρώνει την προτίμηση 67% των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων, έναντι 19% του Τραμπ, ο οποίος δεν τα πάει καλά με τη μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων μεταξύ όλων των μειονοτήτων στις ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει επανειλημμένα εξοργίσει τους Ισπανόφωνους με υποτιμητικές δηλώσεις για τις κοινότητές τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των εταιρειών The Tarrance Group και Bendixen and Amandi, οι εγγεγραμμένοι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι στη Φλόριντα στηρίζουν την Κλίντον σε ποσοστό 60% έναντι του Τραμπ που συγκεντρώνει το 30%. Στη Νεβάδα, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, με 72% για την Κλίντον και 19% για τον Τραμπ. Στη Φλόριντα, σύμφωνα με υπολογισμούς του προεκλογικού γραφείου της κ. Κλίντον, το ποσοστό των ψηφοφόρων που ψήφισε ήδη αυξήθηκε κατά 139%, ή πάνω από το διπλάσιο ποσοστό, που είχε το 2012, σύμφωνα με μια έκθεση με ημερομηνία της Τετάρτης.

Ένας Δημοκρατικός σύμβουλος στρατηγικής που ειδικεύεται στη Φλόριντα, υπολόγισε ότι στις φετινές εκλογές, 170.000 παραπάνω Ισπανόφωνοι ψήφισαν νωρίς ή μέσω ταχυδρομείου μέχρι τη Τετάρτη σε σχέση με όλη την εκλογική περίοδο του 2012, σύμφωνα με ανάρτηση στο μπλογκ του. Όπως έγραψε στο ιστολόγιό του ο Στιβ Σέιλ, «επειδή το ‘Ισπανικής καταγωγής’ είναι αυτοπροσδιορισμός, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το πραγματικό μέγεθος του ισπανόφωνου πληθυσμού που έχει ψηφίσει είναι μεγαλύτερο από όσους έχουν εγγραφεί (ως ‘ισπανικής καταγωγής’). Οπότε ενώ οι Ισπανόφωνοι μπορεί να απαρτίζουν το 14,2% των ψηφοφόρων που έχουν ψηφίσει ήδη έως τώρα, στην πραγματικότητα, ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος».

Παρά την απότομη αύξηση όσων έχουν ήδη ψηφίσει, δεν είναι σίγουρο ποιος από τους υποψήφιους υπερτερεί. Άγνωστο είναι επίσης εάν η υψηλότερη προσέλευση στις κάλπες θα συνεχιστεί και την Τρίτη.

Ο Ντ. Τραμπ ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία πέρσι χαρακτηρίζοντας τους μετανάστες από το Μεξικό ως βιαστές και εγκληματίες. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ανέδειξε τη σκληρή του θέση για το μεταναστευτικό σε χαρακτηριστικό κομμάτι του οράματος που έχει για την Αμερική. Πρ’οτεινε την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και κατηγόρησε έναν ομοσπονδιακό δικαστή, γεννημένο στην Αμερική, ότι δεν μπορεί να ασκήσει δίκαια το καθήκον του λόγω της μεξικανικής του καταγωγής.

Η ρητορική του αυτή μπορεί να τον ζημιώσει στη Φλόριντα, την οποία πολλοί παρατηρητές των εκλογών πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει για να έχει οποιαδήποτε ελπίδα να συγκεντρώσει το ελάχιστο των 270 ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων ώστε να κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Ο Ντάνιελ Σμιθ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ισχυρό προβάδισμα μεταξύ των ισπανόφωνων που έχουν ψηφίσει νωρίς στη Φλόριντα και πρόσθεσε ότι «από τη δικιά μου σκοπιά, αυτό δείχνει ότι οι Ισπανόφωνοι στη Φλόριντα αντιδρούν ενστικτωδώς στον Ντόναλντ Τραμπ. Η ολοκληρωτική του προεκλογική πολεμική εναντίον των μεταναστών και ειδικά των ισπανόφωνων στρέφεται τώρα εναντίον του στη Φλόριντα».

Στη Νεβάδα δεν απαιτείται από τους ψηφοφόρους να σημειώνουν τη φυλή ή την εθνικότητά τους όταν εγγράφονται ως ψηφοφόροι, αλλά στοιχεία της πολιτείας υποδεικνύουν ότι και εκεί οι Ισπανόφωνοι έρχονται στις κάλπες σε πολύ ψηλότερα ποσοστά. Για παράδειγμα, στην κομητεία Κλαρκ, ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν νωρίς αυξήθηκε απότομα. Μεταξύ των ψηφοφόρων που προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα και όσων έστειλαν ταχυδρομικά τη ψήφο των, οι εγγεγραμμένοι δημοκρατικοί έχουν τώρα 72.000 παραπάνω δελτία ψήφων από τους εγγεγραμμένους Ρεπουμπλικανούς εκεί. Τα νούμερα αυτά δεν αποκαλύπτουν ποιον υποψήφιο διάλεξαν οι ψηφοφόροι, παρά μόνο το κόμμα με το οποίο έχουν εγγραφεί οι ψηφοφόροι (σ.σ: στις ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι εγγράφονται σε κάθε εκλογή, οπότε και μπορούν να δηλώσουν το κόμμα της προτίμησής τους).

Μόνο την Παρασκευή, 57.172 άτομα πήγαν να ψηφίσουν κατ’ ιδίαν στην κομητεία Κλαρκ. Η συγκεκριμένη κομητεία που περιλαμβάνει το Λας Βέγκας, έχει μεγάλο πληθυσμό Ισπανόφωνων. Η αύξηση Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων αλλού στην πολιτεία δεν επαρκεί για να εξισορροπήσει την υπεροχή των Δημοκρατικών στην κομητεία Κλαρκ. Γενικά, οι Δημοκρατικοί έχουν ρίξει 46.000 παραπάνω ψήφους στη Νεβάδα από ό,τι οι Ρεπουμπλικανοί.

Το Σάββατο ο Τραμπ αναφέρθηκε ειρωνικά στον αριθμό των πρώιμων ψήφων των Δημοκρατικών της Νεβάδα. «Δεν πήραν το ποσοστό ψήφων που ήθελαν για να μας σταματήσουν τη Τρίτη (αύριο)», είπε μιλώντας στο Ρίνο της Νεβάδα. «Η Τρίτη είναι η μέρα μας στην πολιτεία αυτή», πρόσθεσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το Ρίνο και η βόρεια Νεβάδα «μπορούν να μας στείλουν κατ’ ευθείαν στην Ουάσιγκτον».

 

δημοσκοπήσειςΗΠΑΝτ. Τραμππροεδρικές εκλογέςΧίλαρι Κλίντον