Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις προθέσεις και τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία αύριο και μεθαύριο θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, που συμπίπτει με τις πρώτες 100 ημέρες στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, ωστόσο κάποιες νύξεις από εκπροσώπους της κυβέρνησης δείχνουν ότι τα πάντα είναι ρευστά, αλλά η συνταγματική τάξη δεν αμφισβητείται και θα τηρηθεί.
Στην πρώτη νύξη, περί ψήφισης από το κοινοβούλιο της τελικής πρότασης της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την ΕΕ προέβησαν οι νομικοί εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στον Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο εκδικάζεται η προσφυγή πολιτών που ζητούν να κατατεθεί το όποιο σχέδιο για Brexit προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι νομικοί της Κυβέρνησης, είπαν ότι «κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει» μια δήλωση που εκτιμάται ότι έχει εξαιρετικά σημαίνουσα βαρύτητα, παρά το ότι η Ντάουνινγκ Στριτ παραμένει σιωπηλή και παρά την, έως τώρα, άρνηση των σκληρών υπουργών Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Ντέιβις, Λίαμ Φοξ να εμπλέξουν τους βουλευτές στην διαπραγμάτευση με την ΕΕ.
Θετική η αντίδραση των διεθνών αγορών
Με αυτό το δεδομένο, εκτός του απροόπτου νέων εκλογών, το σχέδιο θα έλθει στην Βουλή, τα 2/3 των μελών της οποίας, τάσσονται υπέρ ενός «βελούδινου διαζυγίου» και την παραμονή της Βρετανία στην Ενιαία Αγορά. Το κοινοβούλιο έχει δικαίωμα να απορρίψει το όποιο σχέδιο, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα να το διορθώσει. Εν πάση περιπτώσει η απόρριψή του θα είναι δεσμευτική για την όποια κυβέρνηση. Αν οι εκτιμήσεις ότι η δήλωση των κυβερνητικών νομικών συμβούλων είναι προαναγγελία των προθέσεων της πρωθυπουργού, αυτό δείχνει ότι η Τερέζα Μέι συντάσσεται με τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δίνει μάχη στο πλαίσιο της κυβέρνησης για να κρατηθεί η Βρετανία στην Ενιαία Αγορά. Μετά την εν λόγω δήλωση, η στερλίνα ανέβηκε κάτι που προϊδεάζει ότι οι αγορές, προκρίνουν ως θετική την εμπλοκή του κοινοβουλίου στην διαδικασία του Brexit.
Πηγή: DW