Η εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και η υπογραφή πρωτοκόλλου σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream» που θα ενώνει τη Ρωσία με την Τουρκία είναι η προσδοκία της ‘Αγκυρας από τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι Πρόεδροι των δύο χωρών Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και θα μιλήσει στην 23η Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC). Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου, γίνεται με δεδομένα τα βήματα που έκαναν οι δύο πλευρές για την εξομάλυνση των σχέσεων μετά την περίοδο έντασης και ψυχρότητας που μεσολάβησε λόγω της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικό, πάνω από τα τουρκοσυριακά σύνορα στις 24 Νοεμβρίου 2015.
Το πρόβλημα που είχε ανακύψει λόγω της κατάρριψης φαίνεται να ξεπερνιέται, αλλά η κατάσταση, στη Συρία και στο Ιράκ, χαράσσει ένα πλαίσιο αρνητικό για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το κατά πόσο το αρνητικό αυτό πλαίσιο θα επηρεάσει τις προσδοκίες για εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων, θα διαφανεί αμέσως μετά τη συνάντηση.
Πρόκειται για την τρίτη μέσα σε δύο μήνες συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ στο ίδιο διάστημα Ταγίπ Ερντογάν και Βλάντιμιρ Πούτιν είχαν τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες. Η τελευταία επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία ήταν στην Αττάλεια στις 15 Νοεμβρίου 2015 για τη σύνοδο των χωρών G20.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 2 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είχε ανακοινώσει ότι στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC.) στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Μεικτής Διακυβερνητικής Ρωστοτουρικής Οικονομικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου. Σε δήλωση που έκανε στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της Συνόδου του WEC, ο κ. Νόβακ αναφερόμενος στον αγωγό «Turkish Stream» τόνισε πως «είμαστε κοντά στο να υπογράψουμε».
Εκτός από το θέμα του αγωγού, η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ρωσοτουρκικές συνομιλίες για το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Μερσίνας, στην έκπτωση που ζητά η τουρκική πλευρά από τη ρωσική στην τιμή του φυσικού αερίου, στην κατάργηση των θεωρήσεων τουλάχιστο για τους επιχειρηματίες, στην άρση των περιορισμών που εφαρμόζει η Ρωσία σε τουρκικά αγροτικά προϊόντα μετά την κρίση η οποία ξέσπασε λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.
Η προετοιμασία του εδάφους έγινε χθες κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τουρκικής και ρωσικής αντιπροσωπίας με επικεφαλής τον Τούρκο Υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξέϊ Ουλγικάεφ. Ο Τούρκος υπουργός μετά τη σύσκεψη ανέφερε πως οι ηγέτες των δύο χωρών «μας έχουν δώσει την οδηγία να εργαστούμε ώστε οι διμερείς μας σχέσεις να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από το Νοέμβριο του 2015». Ο κ. Ζεϊμπεκτσί υπογράμμισε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε «μέχρι το τέλος του 2017 να υπογραφεί μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών». Κατά τη σύσκεψη υπογράφηκε μνημόνιο για την εξομάλυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Καταλήγοντας πρέπει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος του WEC φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε θέατρο της εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες και πέραν της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz την προσεχή Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, τελευταία μέρα της Συνόδου, αναμένεται να έλθει στην Τουρκία ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέϊνιτζ ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Άλμπαϊρακ.