Φιάσκο το δημοψήφισμα του Όρμπαν για το Προσφυγικό

Σοβαρό πλήγμα υπέστη ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν καθώς το δημοψήφισμα που οργάνωσε χθες για να καταψηφιστεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων, κρίθηκε μη έγκυρο λόγω έλλειψης επαρκούς συμμετοχής, παρά την επικράτηση του «όχι» με συντριπτική πλειοψηφία.

Όσοι ψήφισαν απέρριψαν μαζικά (98,32%) την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. βάσει ποσοστώσεων, όμως η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από το 45%. Οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων ώστε το δημοψήφισμα να θεωρεί έγκυρο.

Έπειτα από μια εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης, η οποία παρουσιάστηκε ως μια απειλή για τον ουγγρικό πολιτισμό και για την ασφάλεια των Ούγγρων, ιδίως με την επίκληση της τρομοκρατίας, και την κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό επί εβδομάδες, ο συντηρητικός Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα ως ήττα.

«Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα, και απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το ζήτημα (σ.σ. της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών) ανήκει στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος επιδίωκε με το δημοψήφισμα να θέσει υπό αμφισβήτηση την διακυβέρνηση της Ε.Ε., στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας και επέμεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην Ουγγαρία».

Ο κ. Όρμπαν τόνισε ότι ο αριθμός όσων ψήφισαν είναι μεγαλύτερος από όσους είχαν εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες βράδυ ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιδιώκει να δώσει νομική ισχύ στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και προτείνει «μια αναθεώρηση του Συντάγματος» για να αντανακλαστεί η λαϊκή βούληση.

Η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση να συμβάλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Στην Ουγγαρία αναλογεί η φιλοξενία 1.294 ανθρώπων βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου ανακατανομής 160.000 προσφύγων που υιοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο για να ανακουφιστούν οι χώρες άφιξης των μεταναστών στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Βουδαπέστη δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ. Αλλά δεν διαθέτουν μέσα για να αναγκάσουν τη Βουδαπέστη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. αμφισβητούν ανοιχτά το σχέδιο.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε το σύστημα των ποσοστώσεων χαρακτηρίζοντάς το «μη ρεαλιστικό» και επικίνδυνο για τη συνοχή της Ε.Ε.. Διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μεταξύ των λαϊκιστών πολιτικών που τάσσονται εναντίον της μετανάστευσης, ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε χθες «υπερήφανος» που οι Ούγγροι έγιναν «οι πρώτοι» που εκφράστηκαν σε ένα δημοψήφισμα για την υποδοχή των προσφύγων, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών».

Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν το εκλογικό σώμα στην Ουγγαρία να απόσχει ή να ψηφίσει άκυρο, καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία φόβου» στη χώρα. Ο ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς Γιόμπικ, Γκάμπορ Βόνα, αντίπαλος του Βίκτορ Όρμπαν εν όψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Ουγγαρία το 2018, απαίτησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την παραίτηση του πρωθυπουργού.

δημοψήφισμαΟρμπάνΟυγγαρίαπροσφυγικό