Στην κορυφή της λίστας Cities of Opportunity της PwC – που καταγράφει τα 30 σημαντικότερα οικονομικά κέντρα στον κόσμο -βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Λονδίνο, παρά την πρόσφατη απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι η έκθεση Cities of Opportunity 7 της PwC αξιολογεί 30 πόλεις με βάση 10 δείκτες, μεταξύ αυτών οι εξής: μεταφορές και υποδομές, ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας, δημογραφική σύνθεση και ποιότητα ζωής, τεχνολογική ετοιμότητα και κόστος ζωής. Εκτός από τη συνολική αξιολόγηση, η έκθεση κατατάσσει τις πόλεις με βάση καθέναν από αυτούς τους 10 δείκτες.
Στην περίπτωση του Λονδίνου, η αξιολόγηση βασίζεται σε δεδομένα κυρίως από το 2014-2015, συνεπώς το πρόσφατο Brexit (Ιούνιος 2016) δεν έχει επηρεάσει τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της έκθεσης. Σημειώνεται ωστόσο ότι το Λονδίνο δεν παύει να είναι ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο με πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και ευέλικτη παράδοση που αποτελεί ιδανική βάση για περαιτέρω ανάπτυξη.
Η έκθεση αντλεί τα στοιχεία από τρεις βασικές πηγές: παγκόσμιους πολυμερείς οργανισμούς που ασχολούνται με την ανάπτυξη, όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, όπως η National Statistics στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Census Bureau στις ΗΠΑ, καθώς και προμηθευτές δεδομένων.
Οι πόλεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι οι ακόλουθες: Άμστερνταμ, Πεκίνο, Βερολίνο, Μπογκοτά, Σικάγο, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Τζακάρτα, Γιοχάνεσμπουργκ, Κουάλα Λουμπούρ, Λάγος, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαδρίτη, Πόλη του Μεξικό, Μιλάνο, Μόσχα, Βομβάη, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σαν Φρανσίσκο, Σάο Πάολο, Σεούλ, Σανγκάη, Σιγκαπούρη, Στοκχόλμη, Σίδνεϊ, Τόκιο και Τορόντο.
Μετά το Λονδίνο, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούν η Σιγκαπούρη, το Τορόντο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα. Συνολικά τέσσερις πόλεις (η τέταρτη είναι η Στοκχόλμη) της πρώτης δεκάδας του δείκτη είναι ευρωπαϊκές.
Οι πόλεις που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις σε κάθε δείκτη της μελέτης Cities of Opportunity:
Πνευματικό κεφάλαιο και καινοτομία: Λονδίνο, Σαν Φρανσίσκο, Παρίσι
Τεχνολογική ετοιμότητα: Σιγκαπούρη, Λονδίνο, Άμστερνταμ και Νέα Υόρκη (μαζί στην τρίτη θέση)
Εξωστρέφεια: Λονδίνο, Παρίσι, Πεκίνο
Μεταφορές και υποδομές: Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Στοκχόλμη
Υγεία και ασφάλεια: Τόκιο, Τορόντο, Σίδνεϊ
Αειφορία και φυσικό περιβάλλον: Στοκχόλμη και Σίδνεϊ (μαζί στην πρώτη θέση), Σεούλ και Τορόντο (μαζί στην τρίτη θέση)
Δημογραφική σύνθεση και ποιότητας ζωής: Νέα Υόρκη και Παρίσι (καταλαμβάνοντας από κοινού την πρώτη θέση), Λονδίνο
Οικονομική ισχύς: Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Πεκίνο
Ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας: Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο
Κόστος ζωής: Γιοχάνεσμπουργκ, Τορόντο, Λος Άντζελες
Από τη σύνθεση της πρώτης πεντάδας, εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:
-Η Σιγκαπούρη, η πόλη-κράτος που φημίζεται για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της, έρχεται δεύτερη –ανεβαίνοντας από την τρίτη θέση στην οποία βρισκόταν το 2014. Εκτός από την πρωτιά της σε τρεις δείκτες –τεχνολογική ετοιμότητα, μεταφορές και υποδομές και ευκολία στη διεξαγωγή επιχειρηματικής δραστηριότητας– η πόλη παρουσιάζει καλές επιδόσεις και στον τομέα της φορολογίας.
-Το Τορόντο, που έρχεται τρίτο στην κατάταξη, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων πόλεων στους 7 από τους 10 δείκτες και έχει πολύ καλές επιδόσεις σε κατηγορίες που σχετίζονται με τις καθημερινές ανάγκες και ανησυχίες των κατοίκων, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην υγεία και ασφάλεια, τη δεύτερη θέση στο κόστος ζωής και την τρίτη θέση στον δείκτη αειφορία και φυσικό περιβάλλον (μαζί με τη Σεούλ).
-Το Παρίσι έχει σκαρφαλώσει στην τέταρτη θέση από την έκτη όπου βρισκόταν το 2014 παρά τη δεκαετία οικονομικής πίεσης και, πιο πρόσφατα, τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
-Το Άμστερνταμ συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά φέτος στη μελέτη κατακτώντας την πέμπτη θέση. Η πόλη εξασφάλισε μια θέση στην πρώτη πεντάδα σε τρεις δείκτες (πνευματικό κεφάλαιο και καινοτομία, τεχνολογική ετοιμότητα και αειφορία και φυσικό περιβάλλον). Επίσης, εξασφάλισε μια θέση στην πρώτη δεκάδα σε 4 ακόμη δείκτες (εξωστρέφεια, υγεία και ασφάλεια, δημογραφική σύνθεση και ποιότητα ζωής και οικονομική ισχύς) απειλώντας τους παραδοσιακούς αστικούς κολοσσούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οχτώ διαφορετικές πόλεις έρχονται πρώτες σε έναν τουλάχιστον δείκτη. Μία από αυτές, συγκεκριμένα το Γιοχάνεσμπουργκ, έρχεται πρώτη στην ανταγωνιστικότητα του κόστους, παρ’όλ’αυτά δεν καταφέρνει να μπει στην πρώτη δεκάδα.
Ολόκληρη η έρευνα εδώ.