Μια από τις πιο ιστορικές φωτογραφίες του περασμένου αιώνα «διάλεξε» να λογοκρίνει η διαχειριστική ομάδα του Facebook.
Ο λόγος για την, βραβευμένη με Πούλιτζερ, φωτογραφία του Nικ Ουτ, που απεικονίζει ένα ολόγυμνο κορίτσι να τρέχει γυμνό στο Βιετνάμ για να σωθεί από τις βόμβες ναπάλμ που εξαπέλυαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, εναντίον των αμάχων. Πρόκειται για την 9χρονη Βιετναμέζας Κιμ Πουκ, στο κέντρο, που τρέχει μαζί με τα αδέρφια της τον Ιούνιο του 1972.
Η φωτογραφία αναρτήθηκε πριν μερικές μέρες, από τον Νορβηγό συγγραφέα, Τομ Έγκελαντ, ωστόσο δεν εκτιμήθηκε από τους υπεύθυνους του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, όπως θα έπρεπε.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος η ανάρτηση δεν άρεσε στους υπευθύνους του κοινωνικού δικτύου, το οποίο απαγόρευσε την φωτογραφία ως «άσεμνη» λόγω του ότι παρουσίαζε ένα γυμνό σώμα και σύμφωνα με την πολιτική του Facebook «Κάθε φωτογραφία ανθρώπων που επιδεικνύουν τα γενετικά τους όργανα ή τα ολόγυμνα γυναικεία στήθη, θα αφαιρείται».
Τη φωτογραφία αυτή ανέβασε στο Facebook ο Νορβηγός συγγραφέας Τομ Έγκελαντ πριν κάποιο διάστημα στην προσωπική του σελίδα. Το Facebook όμως την κατέβαζε ως “άσεμνη”, επειδή παραβίαζε την πολιτική του FB που υπαγορεύει ότι: «Κάθε φωτογραφία ανθρώπων που επιδεικνύουν τα γενετικά τους όργανα ή τα ολόγυμνα γυναικεία στήθη, θα αφαιρείται».
Αρχικά πρέπει να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι στοχοποιούνται μόνο τα γυναικεία στήθη (αν έκαναν copy paste ανδρικές ρώγες δηλαδή;). Το γεγονός προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και της ίδιας της Kim, η οποία πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Καναδά: «Η Κιμ είναι εξαιρετικά λυπημένη από το γεγονός πως κάποιοι μπροστά σε μια τέτοια εικόνα είναι δυνατόν να επικεντρώνονται στο γυμνό και όχι στο ισχυρό μήνυμα που μεταφέρει» δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος «Kim Phuc». Η Kim ακόμη κουβαλάει τις πληγές εκείνου του πολέμου.
Η εφημερίδα Aftenposten κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία στην πρώτη της σελίδα , κάτω από το λογότυπο του Facebook, συνοδευόμενη από ανοικτή επιστολή προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Σου γράφω αυτήν την επιστολή διότι ανησυχώ για το γεγονός ότι το πιο σημαντικό μέσον του κόσμου περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διευρύνει και διότι αυτό συμβαίνει κατά τρόπο ορισμένες φορές αυταρχικό», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Εσπεν Εγκιλ Χάνσεν υπό τον τίτλο «Αγαπητέ Μαρκ».
«Φοβάμαι μήπως φτάσουμε σε μία κοινωνία όπου ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής θα ορίζει τι είναι σοκαριστικό για την παγκόσμια κοινή γνώμη»…