Σοκ από Κιμ: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ από πυρηνική δοκιμή

Την πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή από ποτέ πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα το πρωί της Παρασκευής, όπως αποκάλυψε η τοπική κρατική τηλεόραση, αναφέροντας μάλιστα ότι πλέον είναι δυνατή η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων, λίγο πιο μικρή από εκείνη στη Χιροσίμα που ήταν στους 15.000 κιλοτόνους. Προτού επιβεβαιώσουν τα βορειοκορεάτικα μέσα τη δοκιμή, στην περιοχή σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ με μηδενικό βάθος, κοντά σε μυστική βάση πυρηνικών δοκιμών.

Το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η χώρα «μέχρι σήμερα».

Την ίδια ώρα, η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε τον έντονο προβληματισμό της Ουάσινγκτον, της Σεούλ αλλά και του Τόκιο.

Πριν να επιβεβαιώσει τη δοκιμή η Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ομόλογό του στη Νότια Κορέα Παρκ Γκέουν-χιε, καθώς η Σεούλ είχε ήδη εκφράσει φόβους για πυρηνική δραστηριότητα. Παράλληλα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο για τη σεισμική δόνηση: «Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός βοηθός Υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

«Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε ο Ράσελ πριν από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η χώρα της θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι παραβιάζονται ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την πυρηνική δοκιμή να αποτελεί άμεση πρόκληση σε βάρος της διεθνούς κοινότητας.

Διαμαρτυρία και από την Ιαπωνία

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της βορειοκορεάτικης κρατικής τηλεόρασης για την πυρηνική δοκιμή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα. Όπως είπε, “η δοκιμή αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, παραβιάζει Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων”.

Αργότερα, η Ιαπωνία επιστράτευσε στρατιωτικά αεροσκάφη με σκοπό να ελέγξουν για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό που μίλησαν στο Ρόιτερς.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τρία αεροσκάφη T-4, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Βόρεια ΚορέαΚιμ Γιονγκ Ουνπυρηνική δοκιμή