Την ευθύνη που φέρει η δημοτική αρχή του Αματρίτσε, του χωριού που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό στην Ιταλία στις 24 Αυγούστου, αποκαλύπτει το ιταλικό περιοδικό L’Espresso.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αματρίτσε είχε επισημάνει σε σχέδιο που είχε εκπονήσει, ότι ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην περιοχή αλλά και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, ωστόσο έχουν να ανακαινιστούν από τον αιώνα που μας πέρασε.
Ο συντάκτης του ρεπορτάζ σημειώνει ότι «οι παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, ως εκ τούτου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι υψηλός κάτι που μαρτυρούν και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με το σεισμό του 1979 και του 2009, στη Λ΄ Άκουιλα.
Αναφορά γίνεται όμως και στο οδικό δίκτυο: «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος γίνεται μόνο από έναν δρόμο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».
Συνεχίζοντας το άρθρο της L’ Εspresso σημειώνει ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ακόμη και την ισοπέδωση του ξενοδοχείου Ρώμη όπως και έγινε, καταπλακώνοντας τουλάχιστον 4 τουρίστες.
«Τα προσχωσιγενή, αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο.
Πενθεί η Ιταλία – Στους 278 οι νεκροί
Όσο περνούν οι ώρες, τόσο απομακρύνονται και οι ελπίδες να ανασυρθούν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα. Πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 278, ενώ σε κάποιες από τις ισοπεδωμένες περιοχές οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν σταματήσει μια και απεγκλωβίστηκαν όλοι οι κάτοικοι, νεκροί ή ζωντανοί.
Το Σάββατο αναμένεται να κηδευτούν δημοσία δαπάνη περίπου 40 από τα θύματα στην πόλη Άσκολι Πιτσένο. Οι αρχές έχουν κηρύξει το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη των νεκρών.
Στους 388 οι τραυματίες – Κρίσιμη η κατάσταση για 40 άτομα
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η περιοχή θα ανοικοδομηθεί ξανά, όμως πολλοί ντόπιοι αμφιβάλλουν ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. “Φοβάμαι ότι το χωριό μας και τα άλλα απλώς θα σβήσουν. Εξάλλου, οι περισσότεροι δεν ζουν εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τον χειμώνα οι κοινότητες αυτές είναι σχεδόν έρημες”, είπε ο 77χρονος Σαλβατόρε Πετρούτσι από το χωριουδάκι Τρισούνγκα. “Ίσως εμείς να είμαστε οι τελευταίοι που έζησαν στην Τρισούνγκα”, πρόσθεσε.Περισσότεροι από 1.050 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην περιοχή μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Λόγω των μετασεισμών προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε οικοδομές και σπίτια που είχαν σωθεί από την πρώτη δόνηση. Μεταξύ αυτών ήταν και μια γέφυρα που οδηγούσε στο Αματρίτσε και η οποία έκλεισε αναγκαστικά σήμερα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης.Ο πιο καταστροφικός σεισμός από το 2009 – Βυθίστηκε το ΑκούμολιΤο Ακούμολι πριν το σεισμό:
Μετά τον σεισμό:
“Απομακρύναμε τους τελευταίους νεκρούς που εντοπίσαμε. Δεν γνωρίζουμε και ίσως δεν μάθουμε ποτέ αν ο αριθμός των αγνοούμενων για τους οποίους είχαμε πληροφόρηση αντιστοιχεί πραγματικά στον αριθμό των ανθρώπων που θάφτηκαν στα συντρίμμια”, είπε ένας διασώστης που βοήθησε στις επιχειρήσεις στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο.