Εξακολουθεί να τρέμει η γη στην κεντρική Ιταλία, καθώς χθες το μεσημέρι σημειώθηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ σκορπώντας για ακόμη μια φορά τον πανικό. Ο απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό στην κεντρική Ιταλία αυξήθηκε σε 268 νεκρούς και σε σχεδόν 400 τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην περιοχή. Περισσότεροι από 900 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, 57 μεταξύ αυτών καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα. Τις πρώτες πρωινές σήμερα, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai είχε μεταδώσει ότι 268 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της.
Πιο συγκεκριμένα, η εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας Porta a porta, του καναλιού Rai Uno, μετέδωσε ότι βάσει των στοιχείων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, έχουν ανασυρθεί 208 άνθρωποι νεκροί στο χωριό Αματρίτσε, 11 στο Ακούμολι και 49 στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, οικισμός της οποίας είναι και η Πεσκάρα Ντελ Τρόντο. Ο απολογισμός της Rai βασίζεται και σε δήλωση πυροσβέστη ότι αργά το απόγευμα ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί από το ξενοδοχείο «Roma», το πιο γνωστό της Αματρίτσε.
Ο προσωρινός, επίσημος, απολογισμός των θυμάτων από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι 250 νεκροί, αλλά συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι ότι τις επόμενες ώρες ο αριθμός των θυμάτων μπορεί και να ξεπεράσει τους 300. Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε επίσης ότι συνολικά 215 άνθρωποι έχουν διασωθεί από την Τετάρτη στις 03.36 τοπική ώρα, την ώρα που ο Εγκέλαδος χτύπησε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις ακριβείς συνθήκες αυτών των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω της τουριστικής περιόδου.
Οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για τυχόν επιζώντες ή θύματα, ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο: Αματρίτσε, Πεσκάρα ντελ Τρόντο, Ακούμολι και Αρκουάτα. Τον σεισμό ακολούθησαν πολλαπλές μετασεισμικές δονήσεις τις πρώτες ώρες χθες το πρωί.
Ένα κοριτσάκι δέκα ετών απεγκλωβίσθηκε ζωντανό μετά από 17 ώρες στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε την Τετάρτη στις 3:36 π.μ. τοπικής ώρας (4:36 πμ ώρα Ελλάδας). Δυστυχώς, δεν ήταν εξίσου τυχερή και η εννιάχρονη αδελφούλα της, η οποία έχασε τη μάχη για τη ζωή. Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι 11 ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.
Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων και όλο το βράδυ συνέχιζαν να σκάβουν, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος. Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από 800 μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.
Η πόλη Νόρτσα φωτεινή εξαίρεση στις καταστροφές
Μέσα από τον ορυμαγδό του χθεσινού καταστροφικού σεισμού στη βόρεια Ιταλία και στις ανατριχιαστικές εικόνες με τα ερείπια, τις οιμωγές για τους νεκρούς και τους δεινοπαθούντες αστέγους στα ορεινά χωριά γύρω από το Ακούμολι, το μικρό χωριό της Νόρτσα (Norcia) είναι το μόνο που δεν χωρά μέσα σε τούτη την εικόνα καταστροφής, καθώς μολονότι απείχε 17 χλμ από από το επίκεντρο του Εγκέλαδου δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, ούτε θύματα όπως αλλού…
Ο λόγος για την σωτηρία της μικρής τούτης γραφικής κοινότητας, που μάλιστα ήταν γεμάτη τουρίστες, σε μία επικερδέστατη χρονιά για την περιοχή της, δεν οφείλεται σε θεία παρέμβαση, όσο στην προνοητικότητα των κατοίκων και της τοπικής αρχής να ανακαινίσει και να στερεώσει όλα τα κτήρια βάσει αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Σήμερα θα δει κανείς στη Νόρτσα σχετικά μικρές ζημιές κι ελαφρότατους τραυματισμούς, «ασήμαντες» απώλειες σε σχέση με την ισοπέδωση που παρατηρείται σε άλλες γειτονικές της κοινότητες.
Οι αρχές του χωριού είχαν ξεκινήσει την αντισεισμική θωράκιση, πρώτα μετά τον θανατηφόρο σεισμό στην περιοχή του 1979 και πολύ περισσότερο με τον επόμενο μεγάλο, καταστροφικό, σεισμό του 1997. Κι όπως φαίνεται η επιχείρηση απέδωσε…