Ο Ερντογάν θέλει να ελέγχει το στρατό - Αλλάζει το Σύνταγμα & κλείνει τις στρατιωτικές σχολές

Να θέσει υπό τον έλεγχό του τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας έχει βάλει σκοπό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζοντας μάλιστα να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος ζητώντας έτσι και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις υποστηρικτών του αιώνιου αντιπάλου του Φετουλάχ Γκιουλέν, ανακοινώνοντας το βράδυ του Σαββάτου σε συνέντευξή του ότι οι συλληφθέντες έχουν φτάσει τους 10.137.

Παράλληλα, ο ίδιος κλείνει και όλες τις στρατιωτικές σχολές της χώρας και στο εξής η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα αναφέρεται στον Υπουργό Άμυνας. Όπως είπε, ορισμένες από τις αλλαγές θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από σήμερα Κυριακή. Την ίδια ώρα έχει δώσει εντολή για την ατιμωτική απόταξη 1.700 και πλέον στελεχών των ενόπλων δυνάμεων για συμμετοχή στην απόπειρα του πραξικοπήματος. Ανάμεσά τους ήταν σχεδόν το 40% των στρατηγών και ναυάρχων.

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν, τόνισε ότι ο στρατός της χώρας του χρειάζεται νέο αίμα: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνουν πολύ ισχυρότερες», δήλωσε στο ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber. «Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων θα αναφέρονται στον υπουργό Άμυνας. Οι στρατιωτικές σχολές θα κλείσουν (…) θα ιδρύσουμε μια ανώτατη σχολή εθνικής άμυνας», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MΙT, αλλά και ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας να αναφέρονται στην προεδρία, κάτι που προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος και κατ΄επέκταση τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.

Εξήγγειλε ακόμη ότι θα μειώσει τον αριθμό των ανδρών της στρατοχωροφυλακής, σώματος που συμμετέχει στις επιχειρήσεις καταστολής του αντάρτικου του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), αλλά έκρινε ότι η δύναμη αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική καθώς θα αποκτήσει νέο οπλισμό. Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών θα συνεχιστεί.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μετέδωσε το Σάββατο ότι 758 στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν συστάσεων εισαγγελέων μετά τις καταθέσεις που έδωσαν, κάτι που εγκρίθηκε από δικαστή. Άλλοι 231 στρατιωτικοί παραμένουν υπό κράτηση.

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι «ντροπή» το ότι δυτικά κράτη δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την τύχη των επίδοξων πραξικοπηματιών αντί να συμπαρασταθούν στην Τουρκία, ενώ επέκρινε τους δυτικούς ηγέτες διότι κανείς τους δεν επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την απόπειρα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ Τζόζεφ Στάνφορντ επισκέπτεται την Τουρκία την Κυριακή.

πραξικόπημαστρατόςΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΦετουλάχ Γκιουλέν