Επιχείρηση σκούπα από Ερντογάν: Κλείνει 130 κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες

Οι εκκαθαρίσεις που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δεν έχουν τέλος. Μόλις εχθές έβαλε «χέρι» και στα συγκροτήματα Τύπου, κλείνοντας 130 μέσα, στα οποία περιλαμβάνονται 45 εφημερίδες και 16 τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να ελέγξει τους πάντες και τα πάντα, με τελευταία του ενέργεια το κλείσιμο τουλάχιστον 130 μέσων ενημέρωσης όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Οι τουρκικές αρχές αφού διέγραψαν όλους όσοι σχετίζονται με τον Φετχουλάχ Γκιουλέν που θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, συνεχίζουν. Η τουρκική κυβέρνηση με προεδρικό διάταγμα έκλεισε 3 πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι 9 είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αναστέλλουν τη λειτουργία τους:

-τα πρακτορεία ειδήσεων Cihan, Muhabir haber και Sem haber, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Barış, Bugün, Can Erzincan, Dünya, Hira, Irmak, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap, Merkür, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT, Tuna Shopping, Yumurcak.

-τα ραδιόφωνα: Aksaray Mavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk Radyo, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Bamteli, Cihan, Fıkıh, Küre, Mehtap, Nur, Şimşek, Samanyolu Haber, Umut, Yağmur.

-Τέλος, ανάμεσα στις 45 εφημερίδες συγκαταλέγονται οι Bugün, Millet, Meydan, Özgür Düşünce, Taraf, Yarına Bakış, Yeni Hayat, Zaman, Today’s zaman.

Μεταξύ των εφημερίδων που έκλεισαν είναι και η «Ταράφ».

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 47 πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Zaman. Μάλιστα προσήχθησαν οι Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην συγκεκριμένη εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθούν ορισμένοι αριθμοί που αφορούν στις διώξεις του ισχυρού άνδρα σε στελέχη του στρατού, του κράτους και του δικαστικού σώματος.

Σύμφωνα με το CNN Turk, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος έχουν τεθεί υπό κράτηση περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες, ενώ συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αποτάσσονται πάνω από 2.400 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, αναφέροντας ότι 726 αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων και 1.684 στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων διέγραψε από το στράτευμα 149 στρατηγούς και ναυάρχους.

Την ίδια μοίρα έχουν και 1099 αξιωματικοί πολλών βαθμίδων.

Πάντως νωρίτερα το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε ανακοινώσει πως 8561 αξιωματικοί και στρατιώτες συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικόπηματος της 15ης Ιουλίου.

Ακόμη, μετακίνησε Λιμενικό και Στρατοχωροφυλακή από το Υπουργείο Άμυνας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατανοούν την ανάγκη της Τουρκίας να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης πρόσωπα που ενέχονται στην πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά οι συλλήψεις κι άλλων δημοσιογράφων εντάσσονται σε μια ανησυχητική τάση στη χώρα, που αποθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το θεωρούμε… μια ανησυχητική τάση στην Τουρκία, όπου επίσημοι φορείς, οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν τον θεμιτό πολιτικό διάλογο», επισήμανε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

 

εκκαθαρισειςπραξικόπημαΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκία