Οι εκπρόσωποι όλων των δογμάτων συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των τόπων λατρείας.
Ο επικεφαλής του τεμένους του Παρισιού, Νταλίλ Μπουμπακέρ, εξέφρασε την «αγανάκτηση» των μουσουλμάνων της Γαλλίας απέναντι στην «βλάσφημη βεβήλωση».
Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού καρδινάλιος, Βεν Τρουά, δήλωσε ότι οι πιστοί της Γαλλίας «δεν πρέπει να επιτρέψουν να εμπλακούν στο πολιτικό παίγνιο» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που επιδιώκει «να στρέψει τους μεν κατά των δε μεταξύ των παιδιών της ίδιας οικογένειας».
«Με την επίθεση κατά ενός ιερέα, βλέπουμε καθαρά ποιος είναι ο στόχος: να στραφούν οι Γάλλοι ο ένας κατά του άλλου. Με την επίθεση κατά μίας θρησκείας, να προκληθεί ένας πόλεμος θρησκειών», είχε προειδοποιήσει από χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε επίσης σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας για να εξετασθούν τρόποι προστασίας των τόπων λατρείας. Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους Γάλλους να μην αφεθούν στη διαίρεση.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ηγέτης του κόμματος «Les Republicains» Νικολά Σαρκοζί κάνει λόγο για μία «απάντηση σε άλλο βαθμό», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ζητώντας από την κυβέρνηση «να εφαρμόσει όλες τις προτάσεις» που έχει παρουσιάσει η δεξιά «τους τελευταίους μήνες» και να σταματήσει «τις νομικές σχολαστικότητες».
Υπεραμυνόμενος της πολιτικής του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ απέρριψε την ιδέα της κράτησης των ατόμων που είναι καταγεγραμμένα για ριζοσπαστικοποίηση. «Είναι αντισυνταγματικό, και παράλληλα, θα ήταν απολύτως αναποτελεσματικό», είπε.
ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Την επομένη της επίθεσης, ο γαλλικός Τύπος ζητεί «πράξεις» από την κυβέρνηση και από τους Γάλλους να συγκροτήσουν «μέτωπο», έπειτα από τη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλονίζουν εδώ και δεκαοκτώ μήνες τη Γαλλία, η οποία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που μία καθολική εκκλησία γίνεται στόχος επίθεσης.
«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η ριζοσπαστικοποίηση μέρους της καθολικής κοινότητας, μη αμελητέο τμήμα της οποίας ψηφίζει Εθνικό Μέτωπο», σχολιάζει ο Οντόν Βαλέ, γάλλος ιστορικός της θρησκειών. «Εις το εξής μπορεί να υπάρχει ένα τμήμα της καθολικής κοινότητας … που να ζητεί ισχυρές ενέργειες κατά του βίαιου ισλαμισμού, με τον κίνδυνο επίθεσης κατά της μουσουλμανικής κοινότητας. και αυτό ακριβώς επιδιώκει το Ισλαμικό Κράτος: να διαιρέσει και να στρέψει τους μουσουλμάνους κατά των καθολικών», καταλήγει.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Την ίδια στιγμή, συγκλονισμένη είναι η διεθνής κοινότητα από τη σφαγή στην εκκλησία Σεν Ετιέν ντι Ρουβρέ κοντά στη Ρουέν της Νορμανδίας με τα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων να καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση.
«Δολοφονήθηκε από τους βάρβαρους», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», «Μαρτύρησε» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Le Parisien» με την «Liberation» να δίνει θάρρος στον γαλλικό λαό γράφοντας: «Μην υποχωρείτε». «Αντιμέτωποι με το κακό», αναφέρει η εφημερίδα «La Croix» απεικονίζοντας τον ιερέα που άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στην εκκλησία του.
Η ιταλική La Stampa περιγράφει, «μέσα σε λίγες ημέρες οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους μετέφεραν ένα από τα μέτωπά τους σε μας, στα καφέ, στα τρένα, στις εκκλησίες. Μέσα σε λίγες ημέρες έπληξαν συμβολικούς χώρους της δυτικής καθημερινής ζωής», επισημαίνει. «Πρόκειται για τις τελευταίες ενδείξεις ενός πολέμου, στον οποίο δεν θέλουμε να εμπλακούμε, γιατί νιώθουμε απέραντη αποστροφή. Έναν πόλεμο όμως από τον οποίο δεν μπορούμε και να δραπετεύσουμε, γιατί απλά είναι εκεί, μας έχει εντοπίσει με τρόπο αποκρουστικό, βρωμερό, αχαλίνωτο».
Η βουλγαρική εφημερίδα Duma τονίζει “η Ευρώπη βυθίζεται, κυρίες και κύριοι. Όπως και στον Τιτανικό, η ευρωπαϊκή ορχήστρα αποτελούμενη από τους Γιούνκερ, Μέρκελ, Σουλτς, Τουσκ, Ολάντ αλλά και δεύτερα βιολιά συνεχίζουν να παίζουν και να τραγουδούν ότι δεν φοβούνται», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Η επίσης γερμανική Nürnberger Zeitung υποστηρίζει ότι “οι νέοι αποπλανημένοι μουσουλμάνοι δυσφημίζουν τη θρησκεία τους». «Δυστυχώς ακούει κανείς ελάχιστα για προσπάθειες μετριοπαθών μουσουλμάνων που προσπαθούν να ανοίξουν προοπτικές σε νέους ανθρώπους, να τους μεταλαμπαδεύσουν αξίες και να πολεμήσουν εναντίον της πλύσης εγκεφάλου που υφίστανται από ισλαμιστές», καταλήγει.
Η Γαλλία, η αποκαλούμενη «πρωτότοκη κόρη της καθολικής Εκκλησίας» είναι η ευρωπαϊκή χώρα με την μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα (5 εκατομμύρια) και τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα (3 εκατομμύρια).