Βίντεο σοκ: Πολυβόλα και τανκ στην Τουρκία σκοτώνουν αθώους πολίτες-Στις 60.000 οι συλλήψεις του Ερντογάν

“Οι πιο ανατρεπτικές εικόνες που ξυπνάνε μνήμες από τη νύχτα του πραξικοπήματος” είναι ο τίτλος ενός φρικιαστικού βίντεο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η τουρκική cumhuriyet.

Πρόκειται για ερασιτεχνικά βίντεο, που έχουν τραβήξει οι ίδιοι οι πολίτες και απεικονίζουν τη βιαιότητα που επικράτησε το βράδυ της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Αυτά τα νέα βίντεο από τα επεισόδια του πραξικοπήματος, προβάλλουν συγκλονιστικές εικόνες από έναν κανονικό εμφύλιο πόλεμο. Το πλήθος των πολιτών φαίνεται να προελαύνει προς τα άρματα μάχης και τους στρατιώτες που είχαν κλείσει τη γέφυρα στο Βόσπορο, ενώ δίνεται το σύνθημα για χρήση πυρός.

Πραξικοπηματίες του στρατού, οπλισμένοι και με τανκ, έχουν καταλάβει την γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ μία ομάδα πολιτών κατέβηκε στους δρόμους αντιδρώντας στο πραξικόπημα. Και οι σκηνές πολέμου ξεκινούν.

Το πλήθος των πολιτών φαίνεται να προχωράει με ειρηνική διάθεση όταν ξαφνικά οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ εναντίον του.

Έντρομοι άνθρωποι προσπαθούν να προστατευθούν, ενώ αρκετοί πέφτουν είτε τραυματισμένοι είτε νεκροί στην άσφαλτο.

Περίπου 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αυτών των αιματηρών συγκρούσεων.

Τιμώντας τη μνήμη αυτών των θυμάτων του πραξικοπήματος αλλά και για να διαδηλώσουν ενάντια σε κάθε απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικής τάξης, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν ειρηνικά το βράδυ της Πέμπτης στη γέφυρα του Βοσπόρου. Η τουρκική σημαία ανέμιζε παντού, ενώ πανό και συνθήματα μακάριζαν τον Ερντογάν και απαιτούσαν τη σύλληψη του Γκιουλέν.

Κι ενώ καθημερινά, βγαίνουν στη δημοσιότητα βίντεο φωτογραφίες αλλά και μαρτυρίες που αποδεικνύουν το σκληρό πρόσωπο της γείτονος χώρας, ο Τούρκος Πρόεδρος δε σταματά.

Οι συλλήψεις ατόμων που φέρονται αναμεμιγμένοι στο κίνημα της 15ης Ιουλίου έχουν ξεπεράσει τις 60.000, ενώ υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι κατά την κράτησή τους, ορισμένοι από τους συλληφθέντες υφίστανται κακοποίηση ή και βασανιστήρια.

Έχουν συλληφθεί περίπου 10.500 ύποπτοι, σε μία προσπάθεια του Ερντογάν να “καθαρίσει” οποιονδήποτε τον πολεμά.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Reuters, την πρώτη μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογάν, για να δικαιολογήσει το μαζικό πογκρόμ που έχει ξεκινήσει, χαρακτήρισε πιθανή την εκδήλωση μιας νέας απόπειρας για πραξικόπημα.

Οι εικόνες από τα αστυνομικά τμήματα και τους χώρους κράτησης, δείχνουν καθαρά τη βία που ασκείται στους συλληφθέντες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτως ή άλλως, όμως, η Τουρκία με απόφαση Ερντογάν έχει αναστείλει την εφαρμογή των σχετικών συνθηκών, προσφέροντας κατ’ ουσίαν τη θεσμική ανοχή σε ανορθόδοξες μεθόδους ανάκρισης, ενδεχομένως ακόμη και σε κανονικά βασανιστήρια.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που, με την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας, θα ισχύει επί τρίμηνο. Παρά τις αντιδράσεις της Δύσης για την πορεία προς τον ολοκληρωτισμό που έχει χαράξει ο Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν διάθεση ικανοποίησης του αιτήματός του σχετικά με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει προσφερθεί να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές οι οποίες εργάζονται για την υπόθεση της έκδοσης Γκιουλέν. Προθυμοποιηθήκαμε ακόμη και να συστήσουμε μια ομάδα, μια τουρκική ομάδα επί αμερικανικού εδάφους ή να στείλουμε εμείς μια ομάδα στην Τουρκία που θα βοηθήσει στην όλη διαδικασία».

Την ίδια στιγμή, έκπληξη είναι το γεγονός πως την Κυριακή πρόκειται να συμβεί ένα πρωτοφανές για τα τουρκικά πολιτικά ήθη γεγονός: Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό κόμμα CHP, θα ενώσει τις δυνάμεις του με το AK του Ερντογάν, σε μια κοινή ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενάντια στον Γκιουλέν και την τρομοκρατική του οργάνωση, την FETÖ.

πραξικόπημασοκαριστικο βιντεοΣυλλήψειςΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκία