Απτόητος ο Ερντογάν: Δεν θα απορρίψουμε το αίτημα για επαναφορά της θανατικής ποινής

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην Τουρκία για να μην επανέλθει η θανατική ποινή στη χώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας ότι το σενάριο αυτό, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Δίνοντας τη Δευτέρα την πρώτη του συνέντευξη μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής στο CNN, σε απευθείας μετάδοση από το προεδρικό του παλάτι στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημα (επαναφοράς της θανατικής ποινής) δεν μπορεί να απορριφθεί από την Κυβέρνησή μας».

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν τόνισε στη δημοσιογράφο Becky Anderson ότι “προκειμένου αυτό το αίτημα να υλοποιηθεί ως συνταγματικό μέτρο, θα χρειαστεί να ληφθεί μία κοινοβουλευτική απόφαση. Οι επικεφαλής των κομμάτων θα πρέπει να συναντηθούν και να το συζητήσουν και, εφόσον δεχτούν να το κάνουν αυτό, τότε εγώ σαν Πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από τη Βουλή».

Η παραπάνω τοποθέτηση του Προέδρου της Τουρκίας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι στην περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι κατά τις πρώτες δηλώσεις αφού απέτυχε το πραξικόπημα, ο Τούρκος ηγέτης είχε δηλώσει ότι οι «υπεύθυνοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τις πράξεις τους».

ΕΕΗΠΑθανατική ποινήπραξικόπημαΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκία