Ερντογάν προς ΗΠΑ: Παραδώστε τον Γκιουλέν- Αφαιρέθηκε το «καρκίνωμα»

Νέα σφοδρή επίθεση στον Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους Αμερικανούς την παράδοση του Γκιουλέν,ώστε να συνεχιστεί η καλή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι “όποτε ζητήθηκε στην Τουρκία να παραδώσει κάποιον εκείνη το έπραξε αμέσως” και πρόσθεσε ότι “τα γεγονότα αυτά αποκάλυψαν ποιοι είναι ιμάμηδες και ποιοι όχι. Θα συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να μας παραδώσουν αυτόν τον ένα που βρίσκεται στην Πενσυλβάνια γιατί με τις ΗΠΑ είμαστε στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι”.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι “υπάρχει κάτι ανώτερο. Ο δυνατός δεν έχει πάντα δίκιο, αλλά αυτός που έχει δίκιο είναι δυνατός” και επικαλέστηκε τη δύναμη του Θεού για την θετική κατάληξη των πραγμάτων. Μάλιστα αναφερόμενος τι είναι αυτό που διέπει ένα έθνος μίλησε για τρία σημαντικά χαρακτηριστικά τα “εβδομήντα εννέα εκατομμύρια πολίτες είναι ένα έθνος, η σημαία μας και ότι είμαστε ενωμένοι”.

Αναφερόμενος στους υπαίτιους του πραξικοπήματος ο Ερντογάν υπέδειξε ως υπεύθυνη μια μειονότητα του στρατού οι οποίοι, όπως είπε, ταπείνωσαν το Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μίλησε με θετικά λόγια για το δικαστικό Σώμα, το οποίο και ευχαρίστησε για τη συνεργασία του με τις δυνάμεις ασφαλείας και προέβη στην σύλληψη των πραξικοπηματιών. Παράλληλα χαρακτήρισε “κηλίδα” του δικαστικού σώματος όσους παύθηκαν από το αξίωμά τους, καθώς εμφανίζονται συνεργοί σε αυτή την προσπάθεια ανατροπής.

“Το καρκίνωμα αφαιρέθηκε” σημείωσε με νόημα, ενώ απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες τόνισε ότι “η χώρα έχει αξίες. Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ενότητα και την αλληλεγγύη και αν αυτό το διαφυλάξουμε δεν πρόκειται να μας βλάψει κανείς” και υπενθύμισε ότι “οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να βλάψουν το Κοινοβούλιο αλλά για κακή τους τύχη δεν τα κατάφεραν”.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους ολόκληρη την εβδομάδα, ενώ άφησε αιχμές για ξένες δυνάμεις που επιθυμούν να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα. “Υπάρχουν δυνάμεις στο εξωτερικό που θέλουν να βλάψουν το έθνος μας” ανέφερε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι “βλέπω την καρδιά της Τουρκία που είστε εσείς οι πολίτες μπροστά μου. Με τους δημοκρατικούς μας θεσμούς οδεύουμε σε ένα πιο φωτεινό μέλλον”.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, η απόπειρα πραξικοπήματος «ήταν μια πράξη αυτών που δεν μπορούσαν να χωνέψουν και να δεχτούν την ανάπτυξη της Τουρκίας», αλλά όπως τόνισε, «ο Θεός ήταν με το μέρος μας».

ΔιάγγελμαπραξικόπημαΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκία