Ιταλία: Έρευνες για τους υπεύθυνους του σιδηροδρομικού δυστυχήματος - Απολύθηκε ο ένας σταθμάρχης

Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδεται το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στη νότια Ιταλία, όπου 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 52 τραυματίστηκαν.

Τα δυο τραίνα που έτρεχαν με 100 χιλιόμετρα την ώρα, συγκρούστηκαν μετωπικά το πρωί της περασμένης Τρίτης.

Ο σταθμάρχης της Άντρια, Βίτο Πικαρέτα, αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το φονικό περιστατικό. Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ παραδέχεται ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή για να ξεκινήσει το τραίνο υψώνοντας το πράσινο σήμα, υποστήριξε ωστόσο ότι υπήρχε σύγχυση και ότι τα τραίνα είχαν καθυστερήσεις. «Αλλά δεν είναι μόνο δικό μου το λάθος, όλοι με λιθοβολούν, αλλά είμαι κι εγώ θύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το δυστύχημα συνέβη σε μονή σιδηρογραμμή, όπου ένα τραίνο μπορεί να περάσει μόνο αν οι σταθμάρχες στις δύο πόλεις συνεννοηθούν τηλεφωνικά για το ποιο θα περάσει πρώτο.

Για την υπόθεση κατηγορείται από τη δικαιοσύνη και ο σταθμάρχης του Κοράτο, Αλέσιο Πορτσέλι, καθώς τα όργανα που είχε στη διάθεσή του επέτρεπαν να καταλάβει ότι τραίνο ερχόταν αντίθετα από την κατεύθυνση εκείνου που μόλις είχε αναχωρήσει από τον σταθμό. Ο Πορτσέλι απολύθηκε λίγους μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του Κοράτο, Μάσιμο Μαζίλι, είχε αναφέρει την Τετάρτη ότι «η ευθύνη σε ένα τέτοιο γεγονός αποδίδεται ασφαλώς σε κάποιο πρόσωπο, επειδή διαφορετικά δεν θα μπορούσε να συμβεί».

Όπως αναφέρει η La Stampa, τρία τραίνα -ένα παραπάνω απ’ό,τι συνήθως- θα περνούσαν από αυτό το τμήμα και, όταν πέρασε το δεύτερο τραίνο, ο σταθμάρχης της Άντρια έκανε το λάθος να αφήσει να φύγει το τραίνο που προκάλεσε τη σύγκρουση.

Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η Εισαγγελία του Τράνι, η οποία ξεκαθάρισε ότι η έρευνα δεν θα σταματήσει στις ευθύνες του προσωπικού των σταθμών, αλλά θα εξετάσει και τους λόγους που το συγκεκριμένο τμήμα της σιδηροτροχιάς δεν είχε εκσυγχρονιστεί παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια.

«Δεν θα σταματήσουμε στα προφανή στοιχεία, στις απλές λύσεις. Θα ερευνήσουμε όλες τις ευθύνες περιλαμβανομένων και εκείνων διαφορετικής φύσης», δήλωσε ο εισαγγελέας του Τράνι, Φραντσέσκο Τζανέλα.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής κατά της Διαφθοράς (ANAC) Ραφαέλε Καντόνε επέρριψε την ευθύνη στην ενδημική ιταλική διαφθορά, που καθιστά πιο δύσκολη την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, χωρίς να αναφερθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση του δυστυχήματος στην Απουλία.

«Η τραγωδία είναι πιθανότητα αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους, η δικαστική εξουσία θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα, αλλά είναι βεβαίως επίσης η συνέπεια ενός παλαιού προβλήματος στη χώρα μας, εκείνου της κατασκευής των κατάλληλων υποδομών. Και μία από τις αιτίες αυτών των δυσκολιών είναι ακριβώς η διαφθορά», δήλωσε ο Καντόνε.

Στην Ιταλία αρχίζει να διαπιστώνεται ότι χιλιάδες χιλιόμετρα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας είναι μονές σιδηροτροχιές και πως ένα μέρος αυτού του συχνά τοπικού ή περιφερειακού δικτύου λειτουργεί ακόμη με την παρέμβαση του σταθμάρχη που δίνει το πράσινο φως έπειτα από ένα τηλεφώνημα σε συνάδελφό του.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο, ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι αναγκαστικά εκείνο της μονής σιδηροτροχιάς ή του ελέγχου από το τηλέφωνο. Μιλώντας την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται στο τμήμα της σιδηροτροχιάς όπου συνέβη το δυστύχημα, λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια και στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών, η ένταση της κυκλοφορίας ήταν πάντα η ίδια χωρίς πότε να σημειωθεί δυστύχημα.

ΔυστύχημαΙταλίασύγκρουσητραίνο