Η μελλοντική πορεία της Ευρωζώνης στον απόηχο του Brexit, καθώς και το έλλειμμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του Eurogroup.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι Υπουργοί μίλησαν για τις αντιδράσεις των αγορών στο βρετανικό δημοψήφισμα και το ενδεχόμενο αποτέλεσμά του στην οικονομία της ευρωζώνης, τονίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί.
Όσο για τα μεγάλα ελλείμματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αλλά και το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων, αυτά είναι ζητήματα που θα συζητηθούν την Τρίτη κατά τη διάρκεια του Ecofin (συνάντηση των ΥΠΟΙΚ όλης της ΕΕ). Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι υπήρξε ισχυρή στήριξη των προτάσεων της Επιτροπής για Ισπανία και Πορτογαλία.
Από την πλευρά του, o Eπίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι “μιλήσαμε για Πορτογαλία και Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις συστάσεις της, τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο στο Ecofin. Σήμερα πάντως δεν μιλήσαμε για κυρώσεις και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως και οι δύο χώρες εξέρχονται από μια δύσκολη κρίση και εργάζονται πολύ σκληρά”.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή για πρώτη φορά σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε κράτη-μέλη. Ο σχεδιασμός των κυρώσεων και των μέτρων που οι δύο χώρες θα πρέπει να λάβουν μέσα σε 20 ημέρες, θα γίνει κατόπιν εντολής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.
Τα πιο πιθανά σενάρια είναι πρόστιμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ τους, ένα σημαντικό βάρος στις οικονομίες και των δύο χωρών. Συνεπώς, υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν παραπάνω, με ευρωπαϊκές πηγές να τονίζουν πως το μέγεθος τους προβλέπεται να είναι χαμηλότερο, έως και μηδενικό.
Τέλος, οι δύο χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν και αυτές τις συστάσεις τους για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούν να λάβουν εντός δέκα ημερών, έτσι ώστε να εξεταστούν από την Επιτροπή.
Τι συμβαίνει με την Ιταλία
Η κατάσταση με το θέμα των ιταλικών τραπεζών που απασχολεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους παραμένει θολή, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαφωνούν στο θέμα της ευελιξίας για την τήρηση των τραπεζικών κανονισμών.
Η απόφαση των Βρετανών για Brexit επηρέασε ιδιαίτερα τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με την Κυβέρνηση Ρέντσι να δημιουργεί σχέδιο για την κρατική ενίσχυσή τους, κάτι με το οποίο όμως δεν συμφωνεί καθόλου ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς, πριν γίνει δυνατή η κρατική βοήθεια προς μια τράπεζα, θα πρέπει πρώτα να γίνει «bail-in» στους καταθέτες.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε το «bail-in» ως μια «λογική λύση», τονίζοντας ότι αν και δεν συζητήθηκε επισήμως το ζήτημα στο Eurogroup, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν θεσπίσει τους κανονισμούς της Τραπεζικής Ένωσης, που προβλέπει το «bail-in» ως ένα εργαλείο για εξυγίανση των τραπεζών.