Η Ευρώπη λέει "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας

Έπειτα από την απόφαση των Βρετανών για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σκωτία δήλωσε πρόθυμη να ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένοντας ταυτόχρονα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άποψη αυτή φαίνεται ότι έχει περάσει στην Ευρώπη γενικότερα, καθώς νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι πολίτες της Σκωτίας θα ψήφιζαν την εν λόγω αποχώρησή της.

Στη δημοσκόπηση του YouGov, στην ερώτηση «τάσσεστε υπέρ ή κατά της συμμετοχής της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν εκείνη διαχωριστεί από τη Μεγάλη Βρετανία», το 71% των Γερμανών, το 61% των Γάλλων και το 67% των Δανών πολιτών απάντησαν ότι θα στήριζαν την προοπτική μιας ανεξάρτητης Σκωτίας, αν επιθυμούσε να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, τρεις στους τέσσερις Βρετανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση χαρακτήρισαν ως “πιθανή” ή “πολύ πιθανή” την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας στην περίπτωση που διεξαγόταν σχετικό δημοψήφισμα.

Στην έρευνα που έγινε από τις 30 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, συμμετείχαν 8.404 άτομα από συνολικά έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία χώρα που δεν είναι μέλος της Ένωσης.

BrexitΒρετανίαδημοσκόπησηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣκωτία