Υπό την απειλή της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης ζει ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους, δηλαδή 122 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα και αξιολογήθηκαν από την αναπληρωτή κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke), Ζαμπίνε Τσίμερμαν.
Όπως είπε η Τσίμερμαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο της για τη μείωση της φτώχειας μέχρι το 2020. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι φτωχοί στην Ευρώπη σε λιγότερους από 100.000, τόνισε η ίδια.
Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ποσοστό το 2010 ανερχόταν σε 23,8% ενώ τώρα βρίσκεται στο 24,4%.
Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Βερολίνο, η Τσίμερμαν ανέφερε ότι το Brexit αποτελεί «σαφές μήνυμα, ότι η ΕΕ πρέπει επιτέλους να κάνει μια πολιτική για τους φτωχούς ανθρώπους και να ενισχύσει την κοινωνική ασφάλεια».
Στην Ελλάδα και την Ισπανία ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ειδικοί αναμένουν αύξηση της ανεργίας μετά το Brexit.
Ακόμα και στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση των απειλουμένων από τη φτώχεια των πολιτών: το 2010 απειλούνταν από τη φτώχεια 16 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες και το 2014 έφτασαν τα 16,5 εκατομμύρια.