Πρώτη επίσημη εμφάνιση του Κάμερον μετά το Brexit παρουσία του Ολάντ και μελών της βασιλικής οικογένειας

Στην τιμητική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μάχη του Σομμ, την πιο φονική μάχη στη σύγχρονη στρατιωτική Ιστορία της Βρετανίας, παρέστη η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας – πλην της Βασίλισσας Ελισάβετ – καθώς και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση σε σημαντική περίσταση του Βρετανού Πρωθυπουργού μετά το Brexit και μάλιστα παρουσία του Γάλλου Προέδρου ο οποίος έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη υπέρ της άμεσης αποχώρησης των Βρετανών από την Ε.Ε.

Η εμφατική παρουσία της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας (παρέστησαν ο Κάρολος με την Καμίλα, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ και ο Πρίγκιπας Χάρι) από την άλλη ήταν για να τιμήσουν την επέτειο της μάχης αυτής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πόλη, στην οποία, ήδη από την πρώτη μέρα,  την 1η Ιουλίου 1916, έχασαν τη ζωή τους 120.00 στρατιώτες, με τις απώλειες για τους Βρετανούς να υπολογίζονται ακόμη και σε 70.000.

Οι τελετές άρχισαν στις 07:28 (τοπική ώρα, 08:28 ώρα Ελλάδας) στο Οβιγέ-λα-Μπουασέλ (βόρεια Γαλλία), ακριβώς τη στιγμή που πριν από 100 χρόνια οι στρατοί της Βρετανίας και της Γαλλίας πυροδότησαν τριάντα τόνους εκρηκτικών για να δυναμιτίσουν τις γερμανικές άμυνες.

Την ίδια στιγμή, σιγή δύο λεπτών τηρήθηκε στο Λονδίνο, όπου η βασίλισσα συμμετείχε τη νύκτα σε αγρυπνία στο αββαείο του Ουεστμίνστερ. Σφυρίχτρες ήχησαν επίσης κοντά στο κοινοβούλιο για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της επίθεσης.

Περισσότεροι από 10.οοο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Η Daily Mail δημοσίευσε πολλά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την τελετή:

βασιλική οικογένειαΒρετανίαΓαλλίαΚάμερονΜάχη του ΣομΟλάντ