Σόι πάει το βασίλειο: Οικογενειοκρατία στην Αφρική, όπως στην... Ελλάδα

Η οικογενειοκρατία είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα στην πολιτική ζωή – και όχι μόνο – της Ελλάδας. Αντίστοιχα φαινόμενα στην ίδια έκταση δεν είναι συνηθισμένα στις άλλες χώρες της Δύσης, εμφανίζονται ωστόσο κατά κόρον στην Αφρική.

Τα παραδείγματα, που επισημαίνει και το iefimerida.gr, είναι ουκ ολίγα και τρανταχτά.

Νιγηρία: Στις 31 Μαΐου ο Πρόεδρος της χώρας, Μαχαμαντού Ισουφού, διόρισε τον γιο του Αμπα Μαχαμαντού Ισουφού βασικό σύμβουλο επικοινωνίας στο γραφείο του

Ανγκόλα: Ο Πρόεδρος Χοσέ Εντουάρντο ντος Σάντος διόρισε την κόρη του Ιζαμπέλ ντος Σάντος επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της χώρας (Sonangol).

Τσαντ: Των δύο παραπάνω είχε προηγηθεί ο Πρόεδρος Ίντρις Ντέμπι είχε κάνει τον γιό του Ζακαρία αναπληρωτή διευθυντή του πολιτικού του γραφείου.

Κονγκό: Εδώ ο Πρόεδρος Ντένις Σάσσου Νγκουέσο, ευρισκόμενος στην εξουσία 32 χρόνια, δεν είχε ποτέ πρόβλημα να διορίζει τα παιδιά σε θέσεις-κλειδιά του κράτους. Ο ένας γιος του, Ντένις Κρίστελ, είναι βουλευτής και ταυτόχρονα έχει διοριστεί γενικός διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου  Coraf. Η κόρη Κλαούντια είναι υπεύθυνη επικοινωνίας του μπαμπά της. Η άλλη κόρη Τζούντιθ Σεντρίν είναι υπεύθυνη διεύθυνσης του Κέντρου για την ενίσχυση των επενδύσεων.
Γουινέα-Ισημερινός:  Ο Πρόεδρος της Γουινέας-Ισημερινού Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκέμα κερδίζει επάξια την…κορυφή σε αυτή την λίστα. Βρίσκεται στην εξουσία από το 1979 και διόρισε τον γιο του Τεοντορίν τι άλλο; – διαδοχό του, δίνοντάς του τη θέση του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, αρμόδιου για την άμυνα και την ασφάλεια.

Και οι… προοδευτικοί της οικογενειοκρατίας

Ακόμη και οι «προοδευτικοί» πρόεδροι της Αφρικής δεν άντεξαν στον πειρασμό και διόρισαν τα παιδιά τους σε κρίσιμες θέσεις στο κράτος.

Μαλί: Ο σοσιαλιστής Πρόεδρος Ιμπραήμ Μπούμπακαρ Κέιτα έκανε τον γιο του Καρίμ βουλευτή και στη συνέχεια τον διόρισε Πρόεδρο της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου.

Γουινέα: Ο σοσιαλιστής Πρόεδρος Αλφα Κοντέ, μόλις εγκαταστάθηκε στο προεδρικό μέγαρο το 2010, διόρισε τον γιο του Μοχάμεντ σύμβουλο επιφορτισμένο με τις ξένες αποστολές.

Μόνη εξαίρεση είναι το Καμερούν, όπου ο Πρόεδρος Πολ Μπίγια απομάκρυνε τον γιο του Φρανκ από το παλάτι, αλλά φυσικά του άφησε έδαφος στη δασική εκμετάλλευση, στις τηλεπικοινωνίες και στην κινητοποίηση των επενδυτών.

Όπως γίνεται κατανοητό, οι πολιτικές δυναστείες είναι μια πολιτική παράδοση που ανθεί στην Αφρική. Στο Κονγκό, το Τογκό και το Γκαμπόν, τα τελευταία 20 χρόνια, οι γιοί πήραν τη θέση του πατέρα στην προεδρική καρέκλα.

Στο Κονγκό, μετά την δολοφονία του πατέρα του Λορέν Ντεζιρέ Καμπίλα, τον Ιανουάριο του 2001, ο γιος του Ζοζέφ, παρότι δεν είχε το χάρισμα ούτε την μαχητικότητα του πατέρα του, ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας και βρίσκεται ακόμη εκεί.
Το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε στο Τογκό, όπου όταν πέθανε από ασθένεια ο Πρόεδρος Γκνασσινγκμπέ, ο γιος του Φορ, παρότι τον παρουσίαζαν ως δειλό και συνεσταλμένο, τοποθετήθηκε στην προεδρική καρέκλα, στο οποίο ήταν προηγουμένως καθισμένος ο πατέρας του επί 38 χρόνια. Ο Φορ  Γκνασσινγκμπέ επανεξελέγη το 2015 επικεφαλής του Τογκό για άλλα πέντε χρόνια.


Η τελευταία δυναστεία έκανε την διαδοχή στο Γκαμπόν. Όταν πέθανε από φυσικό θάνατο ο Ομάρ Μπόνγκο Οντίμπα, το 2009, ανέλαβε Πρόεδρος ο γιος του Αλι Μπόνγκο. Έμεινε πρόεδρος για επτά χρόνια και τον ερχόμενο Αύγουστο 2016 έχει πάλι εκλογές για μια νέα θητεία.

Τέλος, στην Αφρική, οι γιοι των Προέδρων – όταν δεν διορίζονται σε θέσεις εξουσίας – ασχολούνται με την διαχείριση της περιουσίας της φατρίας, με λεπτές αποστολές ή με την… ασφάλεια του μπαμπά.

Στην Ουγκάντα ο Πρόεδρος Μουζεβένι ανέθεσε την διοίκηση των ειδικών δυνάμεων στον γιο του Μουχοόζι. Το ίδιο και στο Τσαντ. Ο Πρόεδρος Ντέμπι τοποθέτησε τον γιο του στη στρατηγική θέση του διοικητή της Γενικής Διεύθυνσης των κρατικών υπηρεσιών (DGSSE), η οποία είναι επιφορτισμένη και με την προσωπική ασφάλεια του προέδρου.

Και μετά τα παιδιά, τα αδέρφια

Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχουν παιδιά για να διοριστούν; Σειρά έχουν τα αδέρφια – στην Ελλάδα, φυσικά και τα εγγόνια και τα ανίψια.

Ακτή Ελεφαντοστού: Ο Πρόεδρος Αλλασανέ Κουατάρα έκανε τον αδελφό του Τενέ Μπιραχίμα υπουργό προεδρικών υποθέσεων.
Σενεγάλη: όπου Ο Πρόεδρος Μάκι Σαλ έκανε τον αδελφό του όχι μόνο Δήμαρχο της Γκεντιαβάγιε, αλλά και πρόεδρο όλων των Δημάρχων της χώρας.

ΑΦΡΙΚΗεξουσίαοικογενειοκρατίαπολιτική