Μέρκελ: Καμία διαπραγμάτευση, μέχρι να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50

Την αποφασιστικότητα της χώρας της να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και να εργαστεί για την ισχυροποίηση της Ε.Ε. υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Διαισθανόμαστε πόσο κρίσιμο είναι οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε. να δείξουμε ότι θέλουμε και είμαστε ικανές να κάνουμε τα σωστά βήματα προς τα εμπρός» τόνισε η κ. Μέρκελ, καλοσωρίζοντας όλες τις προτάσεις που βοήθησαν στην ισχυροποίηση της Ε.Ε. τονίζοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό να αποφύγουμε μέτρα που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να αποχωρήσουν.

Στην ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αναζητά επιλεκτικά όρους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις εξόδου και πρόσθεσε ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα για να αρχίσει η διαδικασία αποχώρησής της από την Ε.Ε., πριν αρχίσει οποιαδήποτε ανεπίσημη ή επίσημη διαπραγμάτευση για την μελλοντική της σχέση με την ένωση.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρόκειται να ξεκινήσουν όσο η Βρετανία δεν υποβάλει αίτημα ενεργοποίησης του Άρθρου 50 και κατέστησε σαφές ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει άμεσα το αίτημα εξόδου από την Ε.Ε., προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την «επόμενη ημέρα» στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών. Μάλιστα επεσήμανε ότι η Ευρώπη έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία πολλές κρίσεις και προκλήσεις, στο παρελθόν και τόνισε με νόημα προς το ακροατήριό της ότι «το ίδιο θα πράξει και τώρα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Γερμανία «πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του βρετανικού λαού» και υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποφευχθούν νέοι έξοδοι χωρών από την Ε.Ε.» δήλωσε η κ. Μέρκελ και διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρή και μετά το Brexit.

Brexitάρθρο 50ΒρετανίαΓερμανίαΕ.Ε.Μέρκελ