Σκληρή γραμμή κατά του Ντέιβιντ Κάμερον υιοθετούν οι Ευρωπαίοι και δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα γίνει καμιά ανεπίσημη συζήτηση για Brexit πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Αντιμέτωπος με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.
Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής θα παραβρεθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αφού πρώτα θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών. Χθες συναντήθηκαν Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για το Breit πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50, στέλνοντας από κοινού το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα μείνει ενωμένη.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέφερε πως η Σύνοδος Κορυφής θα συμφωνήσει σε μια κοινή πορεία προς τα μπρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επεσήμανε πως το μπλοκ πρέπει να προχωρήσει σταδιακά με νέες προτάσεις για την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομία.
Υπενθύμισε ότι το άρθρο 50 αναφέρει ρητά ότι η Βρετανία πρέπει να υποβάλει αίτημα αποχώρησης, απέφυγε να εκτιμήσει πότε η Βρετανία θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ή πόσο θα διαρκέσουν, ωστόσο όμως διεμήνυσε ότι δεν θα πρέπει να διαιωνιστούν.
Την ανάγκη να μην χαθεί χρόνος υπογράμμισε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και προσδιόρισε τις τέσσερις προτεραιότητες για τους ηγέτες της Ε.Ε. που είναι η ασφάλεια, η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η φορολογική εναρμόνιση.
Να μην υπάρξει χρονοτριβή μετά το δημοψήφισμα για το Brexi ζήτησε και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη “καιρός” και εκτίμησε ότι «είναι καιρός να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη».
Οριστικό το Brexit λέει ο Κάμερον αλλά καθυστερεί τη διαδικασία
Το μήνυμα πάντως που έρχεται από το Λονδίνο είναι “οριστικό το Brexit, αλλά…”. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συγκρότησε ειδική ομάδα που θα αρχίσει να εργάζεται για την αποχώρηση από την Ε.Ε., ζήτησε από το βρετανικό κοινοβούλιο να μην μπλοκάρει το Brexit αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα υποβληθεί το αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Υποβάθμιση της Βρετανίας από S&P και Fitch
Εν τω μεταξύ, την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησαν οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch.
Ειδικότερα, η S&P Global Ratings υποβάθμισε της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Μ. Βρετανίας σε ‘AA’ από ‘AAA’ . Ο οίκος σημειώνει ότι το outlook είναι αρνητικό, ενώ επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ‘A-1+’.
Υποβάθμισε επίσης σε ‘AA’ από ‘AAA’ την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England – BoE) και τις αξιολογήσεις στα προγράμματα της Network Rail Infrastructure Finance PLC, με αρνητικό outlook στην αξιολόγηση της BoE.
Η Fitch από την πλευρά της υποβάθμισε τη Μ. Βρετανία σε “ΑΑ” από “ΑΑ+” , ενώ το outlook είναι αρνητικό. Παράλληλα, υποβάθμισε και σε “ΑΑ” από “ΑΑ+” την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), με αρνητικό outlook.