Επανεκκίνηση και οδικό χάρτη για την μετά-Brexit εποχή αναζητά η ΕΕ

Μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών για Brexit, η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει γρήγορα, ώστε να μην φύγουν και άλλες χώρες από την Ε.Ε., τόνισε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. «Οι διεθνείς χρηματαγορές ανησυχούν ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διαχειρίσιμη, μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε στελέχη της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας, της οποίας ηγείται.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς τόνισε ακόμη ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω εμβάθυνση της ενοποίησης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αντιθέτως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αγωνίες των Ευρωπαίων πολιτών για έλεγχο των συνόρων, δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξηση του αισθήματος ασφάλειας.

Δεν πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης η Βρετανία στη διαπραγμάτευση της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Ο στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση, δεν θα υπάρξουν δώρα», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία είναι σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να διεξαγάγει συνομιλίες εξόδου με τη Βρετανία διασφαλίζοντας τη συνέχιση των καλών σχέσεων.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας περισσότερο χαλαρής στάσης ως προς το χρονοδιάγραμμα της επίκλησης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Βρετανία και κατέστησε σαφές  ότι θα ήταν καλό το Λονδίνο να ενεργοποιήσει σύντομα το άρθρο 50.

Τέσσερις μέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα ξεκινά μια από τις πιο δύσκολες εβδομάδες διπλωματικών διαβουλεύσεων σε πολλά επίπεδα για την προετοιμασία του «διαζυγίου» της Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία δεν φαίνεται να έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ. Σε αυτή τη διαδικασία πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο με σημαντικές συναντήσεις ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής αύριο και μεθαύριο, στις Βρυξέλλες. Ζητούμενο είναι η επίσπευση της διαδικασίας εξόδου του Λονδίνου.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει ν’ αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί επιμένουν ότι αποτελεί δικαίωμά τους να επιλέξουν πότε να ζητήσουν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, ώστε να ξεκινήσουν επίσημα οι συζητήσεις για τους όρους του διαζυγίου, οι οποίες σύμφωνα με τις Συνθήκες μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι αναζητούν βηματισμό

Σε αναζήτηση χρονικού οδικού χάρτη η καγκελάριος έχει προσκαλέσει σε συνάντηση στις 16.00 ώρα Ελλάδος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος νωρίτερα θα συναντήσει στο Παρίσι τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια η Γερμανίδα Καγκελάριος θα υποδεχθεί τον Γάλλο Πρόεδρο στο Βερολίνο, όπου μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου αναβαθμίζεται πλέον μέσα στην Ε.Ε., θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Ανάμεσα στις διπλωματικές πρωτοβουλίες ανήκει και η ενημέρωση που κάνει το πρωί ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στους ομολόγους του από τις χώρες του Βίζεγκραντ, την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με διασταυρούμενες πηγές που επικαλείται το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το γερμανογαλλικό δίδυμο, που θεωρείται και η ατμομηχανή της ΕΕ, εξετάζει σχέδιο επανεκκίνησης της ΕΕ. Το υπονόησε και ο ίδιος ο γάλλος Πρόεδρος αναφέροντας χθες ότι «ανήκει στην ευθύνη της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναλάβει πρωτοβουλίες».

Σε αντίθεση με την κυρία Μέρκελ, που φαίνεται να υιοθετεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στο Λονδίνο λέγοντας ότι χρειάζεται πρώτα ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης, η Γαλλία δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι επιθυμεί τη διαδικασία εξόδου των Βρετανών όσο πιο επώδυνη γίνεται. Όπως σχολιάζει η die Welt, δεν πρόκειται για φτηνά αισθήματα εκδίκησης, αλλά για να δοθούν τα σωστά μηνύματα προς τους ευρωσκεπτικιστές μέσα στην ίδια τη χώρα. Ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017 και ενός δημοψηφίσματος για Frexit, που έσπευσε να ζητήσει η Μαρί Λε Πεν, αρχηγός του εθνικιστικού Λαϊκού Μετώπου, ο γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει καθαρές λύσεις ξέροντας, όπως προανήγγειλε η Λε Πεν, ότι η Ευρώπη και το Brexit θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία.

Ενάντια σε κάθε διαπραγμάτευση με τη Βρετανία πριν από την επίσημη ανακοίνωση της χώρας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο.

Στην απόφαση αυτή προχώρησαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γαλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αλλά και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη για άμεση έναρξη των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ από την πλευρά του ο Ολάντ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα». Όσο για τον Ρέντσι, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση που πήραν οι Βρετανοί, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά είναι ο κατάλληλος «καιρός» (χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη) για «να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».

Κομισιόν: Οι Βρετανοί αποφάσισαν και τώρα υπάρχουν συνέπειες

«Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα παραιτηθεί, η Κομισιόν δεν ζήτησε δημοψήφισμα και αυτοί που το επέλεξαν πρέπει να δεχθούν τις συνέπειες. Ήταν στα χέρια του βρετανικού λαού να αποφασίσει, αποφάσισε και τώρα υπάρχουν συνέπειες».

Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Real.gr, ο επικεφαλής εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η Κομισιόν είναι ο φύλακας των συνθηκών και ο εγγυητής του κοινού συμφέροντος. Έχουμε μια ατζέντα πολιτικών με την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και τη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, τη μία μετά την άλλη».

BrexitΕΕΜέρκελΟλάντΡέντσι