Βρετανία: Τρία εκατομμύρια πολίτες ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα

Νέο δημοψήφισμα ζητούν οι Βρετανοί καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών δεν είναι σύμφωνο με την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χωρισμένο στα δύο: Μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 3 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν υπογράψει τη διαδικτυακή αίτηση για δεύτερο δημοψήφισμα, αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα -όταν αναρτήθηκε η αίτηση- οι υπογραφές δεν ξεπερνούσαν τις 138.000. Ωστόσο βάσει νόμου σε ανάλογα ηλεκτρονικά αιτήματα, 100.000 υπογραφές αρκούν ώστε να τεθεί το εκάστοτε αίτημα ως ξεχωριστό ζήτημα στο κοινοβούλιο.

Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των υπογραφών ολοκληρώνεται την Τρίτη, με τους ιθύνοντες της πρωτοβουλίας να εκτιμούν ότι έως τότε, είναι πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί ο αριθμός των 5.000.000 υπογραφών.

Η αίτηση την οποία υπογράφουν οι Βρετανοί δηλώνει τα εξής: «Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι καλούμε την κυβέρνηση να θεσπίσει και να εφαρμόσει έναν κανονισμό που θα ορίζει ότι, εάν το ποσοστό ψήφων υπέρ της παραμονής ή της εξόδου είναι λιγότερο από 60%, με προσέλευση μικρότερη από 75%, θα πρέπει να διεξάγεται επαναληπτικό δημοψήφισμα».

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η επιθυμία εκατομμυρίων Βρετανών πιθανότατα να μην ικανοποιηθεί μια και τα δημοψηφίσματα διεξάγονται μόνο για μια φορά.

ΒρετανίαδημοψήφισμαΕυρωπαϊκή Ένωση