Πρωθυπουργός Σκωτίας: Στο "τραπέζι" δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μας

Η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας βρίσκεται «στο τραπέζι», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος.

«Η προοπτική της αποχώρησης της Σκωτίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενάντια στη βούληση των Σκωτσέζων, όπως καταγράφηκε στο δημοψήφισμα», σημείωσε η κεντροαριστερή, εθνικίστρια επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας και πρόσθεσε ότι σημαντικές και υλικού χαρακτήρα αλλαγές έχουν επισυμβεί από το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπλερ για Σκωτία: Θα είναι τεράστιες οι συνέπειες

Από την πλευρά του ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε πως η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. είναι πιθανόν να ασκήσει πίεση για τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

“Είναι μια απόφαση που θα έχει τεράστιες συνέπειες”, υπογράμμισε σήμερα ο κ. Μπλερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και πρόσθεσε ότι “θα υπάρξει αυξημένη πίεση για ένα άλλο δημοψήφισμα στη Σκοτία κάτω υπό διαφορετικές περιστάσεις από εκείνες υπό τις οποίες διεξήχθη το προηγούμενο δημοψήφισμα (το 2014)”.

Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε ακόμη πως οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση και κατέληξε λέγοντας ότι “αυτή είναι η τραγωδία… αυτό που θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα ανακαλύψουμε ότι αυτό που ο κόσμος νόμιζε ότι επρόκειτο να είναι μια απάντηση σε αυτά τα προβλήματα στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μια απάντηση”.

ΒρετανίαδημοψήφισμαΕ.Ε.Νίκολα ΣτάρτζονΣκωτία