Ντ. Κάμερον: Παραιτούμαι τον Οκτώβριο - Νέος πρωθυπουργός θα διαπραγματευθεί το διαζύγιο Βρετανίας-Ε.Ε.

Την παραίτησή από τη θέση του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά το οριστικό αποτέλεσμα της νίκης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, ωστόσο παραμένει μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος. «Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία, χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον και πρόσθεσε ότι «η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προσδιόρισε ότι δεν θα αποχωρήσει αμέσως αλλά θα παραμείνει μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση επισημαίνοντας ότι «θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σταθεροποιηθεί το πλοίο». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι αυτός που θα αποφασίσει το πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δήλωσή του έξω από το κτίριο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Κάμερον εξέφρασε την άποψη ότι η Βρετανία θα μπορέσει να επιβιώσει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι «πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί στη χώρα. Έδωσα τη μάχη μου στην εκστρατεία με τον μόνο τρόπο που ήξερα, με πάθος, με την ψυχή μου. Πίστευα ότι η χώρα θα ήταν ασφαλέστερη εντός ΕΕ. Δεν πολέμησα για το μέλλον κανενός πολιτικού ούτε του εαυτού μου».

Για την ετυμηγορία των Βρετανών τόνισε ότι “είναι μια εντολή που πρέπει να ακολουθήσουμε” και συμπλήρωσε πως “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα”. Παράλληλα, δήλωσε περήφανος που υπήρξε πρωθυπουργός της Βρετανίας, λέγοντας με νόημα ότι «έδωσα την ψυχή μου στην καμπάνια για την παραμονή. Η χώρα όμως απαιτεί νέα ηγεσία».

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρξει άμεσος κίνδυνος για ανατροπές στη ζωή όσων ζουν στη Βρετανία και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες ζωής τόσο των ευρωπαίων που ζουν στη χώρα, όσο και των βρετανών που ζουν στο εξωτερικό».

BrexitΒρετανίαΕ.Ε.Ντέιβιντ Κάμερον