Υπό το κράτος του φόβου οι Βρετανοί: Ουρές σε ανταλλακτήρια για να σώσουν τα χρήματά τους (video)

Ο φόβος του brexit ωθεί χιλιάδες Βρετανούς κάνουν ουρές έξω από γραφεία ανταλλαγής συναλλάγματος στο κέντρο του Λονδίνου, προκειμένου να προχωρήσουν σε διαδικασία συναλλάγματος για να διαφυλάξουν τα χρήματα τους. Το σκηνικό που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Βρετανίας λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία της κάλπης θυμίζει την Ελλάδα του περασμένου καλοκαιριού.

Ο πανικός των Βρετανών θυμίζει πολύ τον Ιούλιο του ’15 στη χώρα μας, όταν χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονταν σε ουρές στα atm μπροστά στον κίνδυνο των capital controls που είχε προαναγγελθεί.

Σύμφωνα με τους Financial Times, διαδικτυακές εταιρείες ανταλλαγής συναλλάγματος κατέγραψαν πως πελάτες τους, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την αύξηση κατά 3% της αξίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, η στερλίνα, είχε αύξηση κατά 2,6% έναντι του ευρώ.

Ενδεικτικό είναι πως οι πωλήσεις συναλλάγματος την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 74% συγκριτικά με τα επίπεδα της περσινής χρονιάς.

Όπως αναφέρεται και στο Reuters, πολλοί επενδυτές πιστεύουν πως, αν η Βρετανία βγει από την ΕΕ, θα αποδυναμωθεί η δύναμη των βρετανικών επιχειρήσεων.

“Όσο δεν είμαστε σίγουροι, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η ανάγκη για διασφάλιση των χρημάτων, μιας και η αμφιβολία μας τρομάζει, μας τρομάζει το σημερινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”, ανέφερε επικεφαλής του τμήματος Travelex, ο David Swann.

O Daniel Priori, ένας Ιταλός που εδώ και ένα χρόνο εργάζεται ως ταμίας σε διεθνές συναλλαγματικό κέντρο στο σταθμό του Waterloo, είπε πως ο ίδιος αλλά και δύο συνάδελφοί του τις τελευταίες ώρες έχουν εξυπηρετήσει περισσότερους πελάτες από ότι έκαναν μέχρι πρόσφατα.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί, εκείνος απάντησε πως “επειδή φοβούνται για το αύριο. Οι περισσότεροι αλλάζουν τα χρήματά τους από στερλίνα σε ευρώ”.

Μία ακόμη μαρτυρία από 31 χρονη γυναίκα, τη Σουμάγια, επιβεβαιώνει το φόβο που επικρατεί. “Θα ανταλλάξω χιλιάδες λίρες με δολάρια και ευρώ γιατί είμαι σίγουρη πως θα κερδίσει το BREXIT. Θέλω να προστατεύσω τα χρήματά μου”. Μάλιστα, δε δίστασε να προσθέσει πως σκέφτεται να κρύψει τα χρήματά της κάτω από το στρώμα του κρεβατιού, ώστε να τα διαφυλάξει, μέχρι την Παρασκευή.

Πηγή: Financial Times/ Guardian

BrexitανταλλακτήριαΒρετανία