Σπάει ο "πάγος" μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ, μετά από 6 χρόνια

Έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια, Τουρκία και Ισραήλ αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, με δύο ξεχωριστά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συνάντηση αξιωματούχων από τις δύο χώρες την ερχόμενη Κυριακή.

Η εφημερίδα Hürriyet, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην τουρκική Κυβέρνηση, αναφέρει ότι ένας αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κι ένας ειδικός απεσταλμένος του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή για να ανακοινώσουν την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το μέρος της συνάντησης.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές της Τουρκίας και του Ισραήλ πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο απηύθυνε σχετική ερώτηση προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε ότι θα γίνει μια τέτοια συνάντηση.

Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς έκανε λόγο για «ορισμένες προόδους», προσθέτοντας όμως ότι «η συμφωνία (εξομάλυνσης) δεν έχει ακόμη φθάσει στον τελευταίο της σταθμό».

«Θα φθάσουμε σε αυτό, εάν το θέλει ο Θεός, στην κατεύθυνση που επιθυμούμε. Η Τουρκία δεν θα κάνει υποχωρήσεις», ανέφερε ο Κουρτουλμούς, υπενθυμίζοντας έναν από τους όρους που έθεσε η Άγκυρα για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων: «μια άμβλυνση ή την άρση του αποκλεισμού της Γάζας», της παλαιστινιακής περιοχής που παραμένει μια «υπαίθρια φυλακή».

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν μια μεγάλη περίοδο κρίσης, με αφορμή την αιματηρή έφοδο που σημειώθηκε το 2010 σε βάρος ενός τουρκικού πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Μαζί ήταν και ένας στολίσκος αλληλεγγύης που είχε στόχο να “σπάσει” τον αποκλεισμό. Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ επιτέθηκαν στο Mavi Marmara με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα Τούρκοι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές.

Τουρκία και Ισραήλ απέσυραν τους πρεσβευτές τους και έβαλαν τέλος στη στρατιωτική συνεργασία τους.

Εκ μέρους της Άγκυρας, είχαν τεθεί 3 όροι για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ: να ζητηθεί δημόσια συγγνώμη για την επίθεση, να καταβληθούν αποζημιώσεις στους οικείους των θυμάτων της επιδρομής και να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα τον οποίο ελέγχει το ισλαμιστικό πολιτικοστρατιωτικό κίνημα Χαμάς. Κατά ένα ποσοστό, οι δύο πρώτοι όροι έχουν εκπληρωθεί.

Η εξομάλυνση των σχέσεων θα επιτρέψει να γίνουν ξανά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, καθώς και να προχωρήσουν σχέδια για κοινές επενδύσεις στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, ανέφερε ακόμη η Χουριέτ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Τουρκίας και Ισραήλ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στον Ιούλιο. Όσο για την εφαρμογή της, πιθανόν να γίνει πριν από τα τέλη του επόμενου μήνα με την ανταλλαγή πρεσβευτών.

ΙσραήλΤουρκία