Το σενάριο ότι η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι που τρομάζει μόνο τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους αλλά και τους ίδιους τους καλλιτέχνες της χώρας.
Εκατοντάδες άνθρωποι της Τέχνης από τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων συγγραφείς και σκηνοθέτες, συνυπογράφουν μια επιστολή στην οποία εκφράζουν τις ανησυχίες τους μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο κείμενο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian μόλις 3 ημέρες πριν από το καθοριστικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, 300 καλλιτέχνες αναρωτιούνται σχετικά με το τι θα γίνει με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στον τομέα του κινηματογράφου, του θεάτρου, των εκθέσεων και πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις με τη γηραιά ήπειρο σε περίπτωση αποχώρησης.
Ανάμεσα στις υπογραφές, ξεχωρίζουν εκείνες του σκηνοθέτη Στηβ Μακ Κουίν, των συγγραφέων Τζον Λε Καρέ και Ίαν Μακ Γιούαν, του αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, της σχεδιάστριας μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ καθώς και του γλύπτη Ανίς Καπούρ.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Μουσείων, Έκαρτ Κένε, λέει στη Deutsche Welle: «Οι συνεργασίες που υπερβαίνουν τα σύνορα έπαιζαν πάντα ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα του πολιτισμού. Εάν τώρα περιοριστούν δεν είναι ένα καλό σημάδι. Ένα Brexit θα ήταν ένα μήνυμα κατά του πολιτισμού» τονίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι Χάρτβιγκ Φίσερ, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και του Μάρτιν Ροτ, Διευθυντής του μουσείου Victoria & Albert στο Λονδίνο: «Για μένα η Ευρώπη ήταν πάντα ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον με αλληλεγγύη και ανεκτικότητα», λέει ο Φίσερ.
Ο Μάρτιν Ροτ θεωρεί αδιανόητη μια συζήτηση γύρω από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Και τότε τι θα γίνει; Ένας Βρετανός καλλιτέχνης θα πρέπει να φύγει από το Βερολίνο γιατί δεν έχει βίζα;» αναρωτήθηκε.