Το προφίλ της αδικοχαμένης Τζο Κοξ

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το σημείο που έφτασε η πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία. Μια γυναίκα, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών έχασε τη ζωή της όχι από κάποια ανίατη ασθένεια ούτε από κάποιο τραγικό δυστύχημα αλλά από τα “πιστεύω” της με τα οποία κάποιοι απλώς δε συμφωνούν.

Η Τζο Κοξ που υπέκυψε στα τραύματά της έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από άγνωστο μέχρι στιγμής άνδρα, ήταν βουλευτής και ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του Εργατικού κόμματος μετά από την εκλογή της τον Μάιο του 2015.

Στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, περιέγραφε τον εαυτό της ως «μαμά, περήφανη πολίτης του Γιόρκσαϊρ, λάτρης της ιστιοπλοΐας και της ορειβασίας και πρώην εργαζόμενη φιλανθρωπικής οργάνωσης». Ζούσε με τον Μπρένταν και τα δύο παιδιά τους σε ένα σκάφος, αγκυροβολημένο στο Γουάπινγκ, κοντά στην Τάουερ Μπριτζ του Λονδίνου.

Η 41χρονη Κοξ πτυχιούχος του Πανεπιστήμιου του Cambridge, αρχικά προσλήφθηκε ως επικεφαλής χάραξης πολιτικής στην βρετανική οργάνωση Oxfam, η οποία αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας. Το ίδιο έκανε και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις σε μία από τις οποίες (Save the Children) γνώρισε και σύζυγό της, Μπρένταν.

Εργάστηκε για ένα διάστημα ως σύμβουλος της συζύγου του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν.

Η Κοξ, υπερασπιζόταν ότι η χώρα της θα έπρεπε να προσφέρει περισσότερα για τους πρόσφυγες από τη Συρία ενώ σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία για την στρατιωτική παρέμβαση της Βρετανίας στη Συρία η ίδια αποφάσισε να απέχει υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα αρκούσε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης στη χώρα.

Είχε ταχθεί ενεργά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας μάλιστα πιέσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν να προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες ώστε να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι των εργατικών υπέρ της παραμονής.

ΒρετανίαεπίθεσηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤζο Κοξ