Τι δείχνουν τα στοιχήματα για το δημοψήφισμα στη Βρετανία

Λίγες ημέρες μένουν μέχρι να λάβει τέλος η αγωνία για το αν η Βρετανία θα μείνει ή όχι στην ΕΕ και τα στοιχήματα καθημερινά βρίσκονται στο επίκεντρο των αναλυτών αλλά και των πολιτών.

Στο 65% ανέρχεται σήμερα η πιθανότητα της επικράτησης της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των στοιχημάτων στο Betfair.

Η πιθανότητα ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αυξήθηκε από 62% που ήταν χθες.

Στο εσωτερικό της Βρετανίας, το κλίμα εντείνεται όσο πλησιάζει η ημέρα της κρίσης. Χαρακτηριστικό ήταν το «θερμό» επεισόδιο στον ποταμό Τάμεση, μεταξύ του υποστηρικτή του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ και του μουσικού Μπομπ Γκέντολφ. Τα σκάφη που επέβαιναν συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ενώ οι Φάρατζ περιόδευε συνοδεία και άλλων πλοίων, διαδηλώνοντας την πεποίθησή του για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ντέβιντ Κάμερον, μιλώντας στη Βουλή, θέλησε να αλλάξει την άποψη των βουλευτών που προωθούν το Brexit, σημειώνοντας εκ νέου τις σοβαρότατες συνέπειες για τη βρετανική οικονομία και τους πολίτες της.

Οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Τόσο ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, όσο και ο Ζαρκ Μαρκ Ερό, σημείωσαν τους κινδύνους που συνεπάγονται από ένα πιθανό Brexit, τονίζοντας πως θα «ταρακουνήσει σοβαρά την Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ. Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός Brexit, συνδέοντας την απόφαση για τη διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα, ως ένα μέτρο «απορρόφησης» των επιπτώσεων που θα έχει στην αμερικανική οικονομία η απόφαση των Βρετανών.

Την ίδια στιγμή, οικονομικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι το τραπεζικό σύστημα θα υποστεί καίριο πλήγμα σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν δεν επιθυμούν οι Τραπεζίτες να εμπλακούν σε νέες περιπέτειες, θα πρέπει να λάβουν άμεσα «αμυντικά μέτρα», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν οι αγορές, καθώς μεγάλοι επενδυτές άρχισαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις εταιρείες που εδρεύουν στη Βρετανία.

Στην Ευρώπη, χαρακτηριστική είναι η κραυγή αγωνίας της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, η οποία ζήτησε από τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, καθώς οι συνέπειες θα είναι τρομερές και για τους ίδιους. «Δεν θα τους αρέσει καθόλου», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στο Brexit η Νορβηγίδα πρωθυπουργός, βασισμένη στη δική της. «τραυματική» εμπειρία καθώς σε δημοψήφισμα που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 1994 στην χώρα της, οι Νορβηγοί απέρριψαν την προσχώρησή τους στην ΕΕ με ποσοστό 52%.

BrexitΒρετανίαΕ.Ε.στοιχήματα