Ομπάμα με αφορμή το μακελειό στο Ορλάντο: Πρέπει να απαγορευτούν τα όπλα για να μειωθούν οι επιθέσεις

Ως έναν “ασταθή, θυμωμένο νέο που ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου» χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Ομάρ Ματίν σχολιάζοντας την αιματηρή επίθεση στο γκέι κλαμπ Pulse του Ορλάντο με τους 49 νεκρούς και τους 53 τραυματίες.

Έπειτα από τη συνάντηση που είχε με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ομπάμα τόνισε ότι γίνονται τα πάντα ώστε να σταματήσουν επιθέσεις όπως αυτή που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη Φλόριντα, επισημαίνοντας: «εργαζόμαστε για να πετύχουμε 100%. Ο δράστης μπορεί να πετύχει μόνο μία φορά».

Για το μείζον ζήτημα της οπλοκατοχής, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ξανά ότι πρέπει να απαγορευτούν τα πυροβόλα αυτόματα όπλα ώστε να γίνει δύσκολο για τους τρομοκράτες να σκοτώσουν, διαφορετικά «αυτού του είδους τα περιστατικά θα συνεχίσουν να γίνονται». Πρόσθεσε επίσης ότι δε θα πρέπει να επιτρέπεται η αγορά όπλων σε ανθρώπους που δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε αεροσκάφος, εννοώντας εκείνους που βρίσκονται στη λίστα πιθανών τρομοκρατών.

Αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα είπε ότι οι προτάσεις του θα επιτρέψουν στους τρομοκράτες να νικήσουν και αυτό «δε θα το αφήσω να συμβεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων μεταναστών από «επικίνδυνες χώρες» στην Αμερική.

Η ρητορική κατά των μουσουλμάνων «προδίδει τις αμερικανικές αξίες», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώνοντας ότι οι μακελάρηδες του Φορτ Χουντ και του Σαν Μπερναρντίνο ήταν Αμερικανοί πολίτες.

«Η διαφορετικότητα και ο σεβασμός για τους άλλους είναι που μας κάνουν σπουδαία χώρα και είναι αυτό που θα νικήσει το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

ΗΠΑΜπαράκ ΟμπάμαΟρλάντοτζιχαντιστές