Διάβασαν τελικά το Κοράνι στην Αγία Σοφία (βίντεο) - Για έλλειψη σεβασμού κάνει λόγο η Αθήνα

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η νέα πρόκληση της Τουρκίας να προχωρήσει σε ανάγνωση του Κορανίου καθ’ όλη την διάρκεια του Ραμαζανιού μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού διαβάστηκε η πρωινή προσευχή από το Κοράνι μέσα στον βυζαντινό ναό,παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος. Σημειώνεται ότι το Ραμαζάνι ξεκινά σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πολιτικού κόσμου στην Αθήνα, με κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών να κάνουν λόγο για έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων.

Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή, σχολιάζουν από το ΥΠΕΞ.

Από πλευράς ΝΔ, οι υπεύθυνοι Εξωτερικών του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης, καλούν τον Υπουργό Εξωτερικών «να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια των κύκλων του υπουργείου του”.

Όπως τονίζουν, στην ανακοίνωσή τους, «το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της τακτικής ‘δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους’».

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», καταλήγουν.

Αγία ΣοφίαΚοράνιΤουρκία