Νέα πρόκληση Ερντογάν: "Τζαμί" η Αγία Σοφία για το ραμαζάνι

Λίγες μόλις ημέρες μετά τους “φαντασμαγορικούς” εορτασμούς για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα λόγω των απανωτών παραβιάσεων στο Αιγαίο, η Τουρκία προχωρά σε μία ακόμη πρόκληση, μετατρέποντας σε τζαμί την Αγία Σοφία κατά την περίοδο του ραμαζανιού.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τo κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet θα μεταδίδει καθημερινά εκπομπή με την προσευχή από το Κοράνι που θα διαβάζεται στις 02.00 το πρωί από την Αγία Σοφία.

Αναλυτικότερα, η εκπομπή «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας» θα μεταδίδει κάθε μέρα τη ‘Sahur’ (δηλαδή την πρωινή προσευχή πριν ξεκινήσει η νηστεία) επί 30 ημέρες (όσο κρατάει ο ιερός μήνας του ραμαζανιού).

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Αγία Σοφία λειτούργησε για 916 έτη ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 έτη ως τζαμί, ενώ πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.

Την είδηση επιβεβαιώνουν οι φιλο-κυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες και ιστοσελίδες, όπως ‘Σαμπάχ’,’Γενί Σαφάκ’, ‘Ακσάμ’, ‘Haberler.com’, ‘Son Dakika’. Η τελευταία ενημερωτική ιστοσελίδα μάλιστα γράφει χαρακτηριστικά: «Ιστορικές στιγμές στην Αγία Σοφία – εντός της εβοδμάδας λήγει η λαχτάρα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και εφημερίδα ‘Zαμάν’ με τον τίτλο «Στην Αγία Σοφία η ευλογία του Ραμαζανίου» καθώς και η εθνικιστική Milat με τον τίτλο «Ημέρες Κορανίου στην Αγία Σοφία». Ένα πολύ ευχάριστο νέο ήλθε πριν από το Ραμαζάνι για τους πολίτες που περιμένουν να ανοίξει στο προσκύνημα ως τζαμί η Αγία Σοφία σχολιάζει η Milat.

Αντίποινα στην Γερμανία μέσω… Ελλάδας

Πολιτικοί αναλυτές συνέδεσαν από την πρώτη στιγμή την κίνηση αυτή του Ερντογάν με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από η γερμανική βουλή.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε δήλωση του βουλευτή του ΑΚΡ Σαμίλ Ταγιάρ, o οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εφόσον οι ΗΠΑ “αγκάλιασαν” το ΡΚΚ και την παράλληλη δομή, η Γερμανία υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας, η φιλία έμεινε στο ράφι. Σειρά έχουμε εμείς τώρα: η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει στο προσκύνημα».

Ωστόσο, από τα πυρά της Τουρκίας φαίνεται πως γι’ άλλη μία φορά, τα σκάγια παίρνουν την Ελλάδα…

Αγία ΣοφίαΤζαμίΤουρκία