Τέλος η ισλαμική μαντήλα στις εταιρείες εντός ΕΕ (;)

Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι εταιρείες που βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν στις μουσουλμάνες υπαλλήλους τους να φορούν την ισλαμική μαντήλα εντός του εργασιακού χώρου, απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την δικαστή Juliane Kokott, προϋπόθεση είναι η απαγόρευση αυτή να μην γίνεται στο πλαίσιο στοχευμένης διάκρισης σε βάρος μίας συγκεκριμένης θρησκείας.

Όλα άρχισαν όταν η μουσουλμάνα Σαμίρα Αχμπίτα κατέθεσε μήνυση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του εργοδότη της. Ο τελευταίος την απέλυσε από τη βελγική εταιρεία G4S, έπειτα από τρία χρόνια προϋπηρεσίας, επειδή ήθελε να φορά μαντήλα  παρά το γεγονός ότι οι κανόνες της εταιρείας απαγορεύουν θρησκευτικά σύμβολα.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι δικαίωμα των εταιρειών να απαγορεύουν στο προσωπικό να φορά την ισλαμική μαντήλα, παραχωρώντας το ίδιο δικαίωμα σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δικαστής παραδέχεται ότι η απαγόρευση της μαντήλας ή άλλου θρησκευτικού συμβόλου θα μπορούσε να στοιχειοθετεί ως «έμμεση διάκριση με βάση τη θρησκεία», διευκρινίζοντας έτσι ότι η κάθε εταιρική απαγόρευση δικαιολογείται στο πλαίσιο της προσπάθειας του κάθε εργοδότη να επιδιώξει ένα περιβάλλον «θρησκευτικής και ιδεολογικής ουδετερότητας».

«Παρά το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να ‘αφήσει πίσω του’ μπαίνοντας στην εταιρεία που εργάζεται το φύλο του, το χρώμα του δέρματός του, την εθνικότητά του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, την ηλικία του ή την αναπηρία του, μπορεί να αναμένεται ότι θα γίνει πιο μετριοπαθής στην άσκηση της θρησκείας του στο χώρο εργασίας», αναφέρει η κ. Kokott.

Μολονότι η άποψη που υπογράφει η δικαστής Κοκότ δεν είναι τελική ή δεσμευτική, το Δικαστήριο συνήθως υιοθετεί τη γραμμή τέτοιου είδους απόψεων στην τελική του απόφαση.

δικαστήριοΕυρωπαϊκή ΈνωσηΙσλάμΜαντήλα