Τροπική νόσος προκαλεί παραμόρφωση και σκορπίζει το θάνατο στη Μέση Ανατολή

Μια τροπική νόσος που προκαλεί τρομακτικές παραμορφώσεις, σαρώνει όλη τη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για την δερματική λεϊσμανίαση η οποία, αν και είναι γνωστή ως ασθένεια στη Συρία εδώ και αιώνες, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε επιδημία λόγω των αιματηρών συγκρούσεων και της κατάρρευσης των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στα κατεχόμενα από το Ισλαμικό Κράτος.

Η δερματική λεϊσμανίαση οφείλεται σε ενδοκυττάρια παράσιτα τα οποία μεταδίδονται μέσω των σκνιπών και προκαλεί φρικτές ανοιχτές πληγές και παραμορφωτικές βλάβες στο δέρμα. Η λεϊσμανίαση μπορεί να αποβεί μοιραία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενώ μία μορφή της, η βλεννογονοδερματική λεϊσμανίαση κατατρώει τις μεμβράνες της μύτης, του στόματος και του λαιμού.

Σύμφωνα με έρευνες, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που βρίσκονται σε καταυλισμούς προσφύγων ή είναι εγκλωβισμένοι σε πεδία μάχης πάσχουν από την ασθένεια. Όπως αναφέρει ο Independent, τον Λίβανο από το 2000 έως το 2012 είχαν αναφερθεί μόλις 6 περιστατικά, το 2013 όμως εκτοξεύτηκαν στα 1.033. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Τουρκία, την Ιορδανία, την ανατολική Λιβύη και την Υεμένη. Με τους κατοίκους να μεταναστεύουν σωρηδόν στη Σαουδική Αραβία, η ασθένεια αναμένεται να εξαπλωθεί κι άλλο. «Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί δραματικά στη Συρία αλλά και σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, η Τουρκία, ακόμη και η νότια Ευρώπη με τους πρόσφυγες που καταφτάνουν εκεί. Υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα την περιοχή αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Όταν κάποιος τσιμπηθεί από σκνίπα μπορεί να πάρει από δύο μέχρι έξι μήνες για να μολυνθεί. Μπορεί δηλαδή κάποιος να την κόλλησε στη Συρία και μετά να πήγε στο Λίβανο ή την Τουρκία ή ακόμη και στην Ευρώπη» λέει ο Dr Waleed Al-Salem του Liverpool School of Tropical Medicine.

«Βλέπουμε πολλά περιστατικά συμπεριλαμβανομένης της λεϊσμανίασης σε αυτές τις ζώνες των συγκρούσεων και πρέπει να τα περιορίσουμε ή να διακινδυνεύσουμε μια κατάσταση, παρόμοια με αυτή που προκλήθηκε από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014», είπε ο Peter Hotez, κοσμήτορας του US National School of Tropical Medicine, απεσταλμένος Επιστημών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, και επικεφαλής συγγραφέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS.

Η κατάσταση στη Συρία

Το σύστημα υγείας της Συρίας έχει καταστραφεί λόγω των μακροχρόνιων συγκρούσεων. Το 2015, αναφέρθηκε ότι πάνω από τα μισά από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έκλεισαν ή λειτουργούσαν εν μέρει. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να πρέπει να ταξιδέψουν ακόμα και ο160 χιλιόμετρα προκειμένου να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. ,

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ο αριθμός των κρουσμάτων δερματικής λεϊσμανίασης διπλασιάστηκε από 23.000 πριν την αρχή του εμφυλίου πολέμου σε 41.000 το 2013.

Η δερματική λεϊσμανίαση είναι μια από τις 17 τροπικές ασθένειες που χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ ως «παραμελημένες». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση απέναντι στη νόσο, καλύτερη παρακολούθηση, εκπαίδευση για τους γιατρούς και έλεγχος των φορέων θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να αναχαιτίσει την επιδημία.

 

θανατηφόρος νόσοςΜέση Ανατολή