ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ
Σε κατάσταση ογκούμενου πανικού, Ρώσοι πολίτες πλημμυρίζουν τα εμπορικά καταστήματα για να προμηθευτούν από αγαθά πρώτης ανάγκης έως οικιακά είδη και… αυτοκίνητα καθώς το ρούβλι καταρρέει, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων απογειώνονται και οι πρώτες ελλείψεις αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά.
Είναι ενδεικτικό ότι η ανακοίνωση και μόνο της ΙΚΕΑ ότι επίκειται αύξηση τιμών στα προϊόντα της, ήρκεσε για να οδηγήσει πλήθος κόσμου στα καταστήματα της αλυσίδας. Αυτά πέτυχαν τζίρους που συνήθως καταγράφονται μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Και ενώ κάποια εμπορικά καταστήματα καταγράφουν ρεκόρ πωλήσεων, άλλες εταιρίες αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους υπό τον φόβο περαιτέρω κατάρρευσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου. Ήδη η Apple, ανακοίνωσε ότι τερματίζει προς το παρόν όλες τις διαδικτυακές της πωλήσεις στη Ρωσία.
Τα ρωσικά μπλογκς, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Pravda, δεν παύουν να αναρτούν φωτογραφίες με σκηνικά συνωστισμού σε αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, καταστήματα επίπλων, αλλά και κοσμηματοπωλεία.
Η ζήτηση για ακριβές οικιακές συσκευές έχει εκτοξευθεί.
Ενδεικτικά, οι πωλήσεις τηλεοράσεων έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ «αφύσικα» υψηλά επίπεδα καταγράφονται και στις πωλήσεις ψυγείων.
Τα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν, όπως είναι φυσικό εξαίρεση, με τις ανατιμήσεις να ξεπερνούν πλέον το 15% και τις πρώτες ελλείψεις να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια.
Την ίδια στιγμή τα ρωσικά online καταστήματα έχουν «βουλιάξει» από ξένους επισκέπτες – πελάτες που σπεύδουν να επωφεληθούν της κατάρρευσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου. Η ηλεκτρονική εισροή πελατών σε αυτά από Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κίνα είναι άνευ προηγουμένου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ορισμένες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έχουν ήδη αναστείλει τις πωλήσεις εισαγόμενων οχημάτων.
Τέλος, πολλοί Ρώσοι επιλέγουν να μετατρέπουν τα απαξιούμενα ρούβλια τους σε αεροπορικά εισιτήρια, οι πωλήσεις των οποίων καταγράφουν αύξηση 30%…
Μέρες του ’98
Μιλώντας στο Associated Press, η Αλιόνα Κορσούντσεβα, 30 ετών, αναφέρει ότι ο πανικός που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη ρωσική αγορά, φέρνει στη μνήμη της τις ημέρες του 1998, όταν το χρεοστάσιο της ρωσικής κυβέρνησης καταβύθισε το ρούβλι.
«Αυτό που μας πιέζει ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τραπεζικές κάρτες και λογαριασμούς», προσθέτει.
«Θέλουμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας ώστε τα πράγματα να μην εξελιχθούν τόσο άσχημα όσο το 1998», λέει.
Πηγή: Associated Press, Pravda.ru
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64110360