Ελευθεροτυπία "ώρα μηδέν" για την Τουρκία - Στη φυλακή δημοσιογράφος για «ενοχλητικό» ρεπορτάζ

Η ελευθεροτυπία στην Τουρκία δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα, από τα πάμπολλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστό ότι εμφανίζει “δυσανεξία” σε κάθε είδους κριτική.

Αυτή τη φορά στο εδώλιο βρέθηκε η δημοσιογράφος Αρζού Γιλντίζ,  μητέρα δύο παιδιών, η οποία καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση και απώλεια της επιμέλειας των παιδιών της, επειδή είχε συμμετάσχει στην δημιουργία ενός ρεπορτάζ που έδειχνε το εμπόριο μεταξύ Τούρκων και τζιχαντιστών στα σύνορα με την Συρία.

Το ρεπορτάζ θεωρήθηκε δυσφημιστικό για την κυβέρνηση και η νεαρή δημοσιογράφος οδηγήθηκε στα δικαστήρια, σε μία έκφραση εκδίκησης από τον ίδιο τον Ερντογάν, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι της.

«Κανένας δεν μπορεί να μου πάρει τα παιδιά μου μακριά, ούτε ο ίδιος ο Σουλτάνος, πολύ δε περισσότερο το δικαστήριο» είπε η Γιλντίζ έξω από τα δικαστήρια στην πόλη Mersin στα νότια της Τουρκίας.

Η κατηγορία που βάραινε την δημοσιογράφο αφορούσε ένα ρεπορτάζ που προβλήθηκε το 2014, στο οποίο φαίνονταν φορτηγά της ΜΙΤ (της μυστικής υπηρεσία των Τούρκων) να πουλάνε όπλα σε μαχητές του ISIS στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Συρία. Ο Ερντογάν επέμενε  τότε ότι τα οχήματα μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, και κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για προδοσία.

Οι δημοσιογράφοι, μεταξύ τους και οι Γιλντίζ, είχαν συλληφθεί και βρίσκονταν στην φυλακή χωρίς να  έχουν περάσει από δίκη. Η ίδια δήλωσε ότι ευχαριστεί όσους της συμπαραστάθηκαν όλο αυτό το διάστημα και είπε ότι δεν την απασχολεί όποια ποινή και να της βάλουν, καθώς αυτή έκανε απλά την δουλειά της.

Όσον αφορά τα παιδιά της, η απόφαση της στερεί την επιμέλεια και την δυνατότητα για να αποφασίζει εξ ονόματός τους για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια. «Πρόκειται για μια πράξη εκδίκησης» είπαν οι δικηγόροι της, καθώς υπάρχουν πολλές υποθέσεις όπου το δικαστήριο δεν φθάνει σε ένα τόσο ακραίο σημείο χωρίζοντας μία νεαρή μητέρα από τα παιδιά της.

δημοσιογράφοςελευθεροτυπίαΤουρκίαφυλακή