“H Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία”, δήλωσε στην Corriere Della Sera o επικεφαλής του ESM, K. Regling, τονίζοντας ότι “εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση”.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ παραχωρώντας συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση οκτώ μηνών που υπάρχει στο θέμα της συμφωνίας “με τη μη εφαρμογή των προαπαιτουμένων”.
Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας απάντησε πως “η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από τον ESM. Αυτός είναι και ο λόγος όπου το προηγούμενο καλοκαίρι συμφωνήθηκε ένα νέο πρόγραμμα. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει πια ένα πρωτογενές πλεόνασμα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πια ενίσχυση για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της. Στα τέλη Ιουλίου θα υπάρξει πραγματική ανάγκη για ρευστότητα για την αποπληρωμή του χρέους. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί η συμφωνία, τόσο το καλύτερο. Ετσι ώστε να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμης σημασίας για την καλή λειτουργία της οικονομίας. Η Ελλάδα λοιπόν, δεν βρίσκεται κοντά σε καμία χρεοκοπία. Δουλεύουμε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η επανεξέταση και να αποφευχθούν τα προβλήματα του προηγούμενου έτους”.
Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ σημείωσε “το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προβλέψεις αλλά αυτό δεν ευθύνεται για την μακρά καθυστέρηση στην αξιολόγηση”, συμπληρώνοντας πως “είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών”.
Κατά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα μπήκε ξανά σε μνημόνιο για τρεις ουσιαστικά λόγους. Αρχικά, ισχυρίστηκε πως “η Ελλάδα με τα οικονομικά προβλήματα βρισκόταν σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες”. Στη συνέχει τόνισε ότι “συνειδητοποιήσαμε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα”. Κατέληξε σημειώνοντας πως “μετά και τις εκλογές του 2015, υπήρξε διακοπή του προγράμματος και οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που οδήγησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση”.