ΗΠΑ - Ρωσία συμφώνησαν για εκεχειρία και στο Χαλέπι

Η πολύπαθη πόλη του Χαλεπιού της Συρίας συμπεριλαμβάνεται πλέον ανάμεσα στις περιοχές της εκεχειρίας στην χώρα, έπειτα από σχετική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Associated Press, αναφέρουν ότι η συμφωνία συνήφθη αργά χθες το βράδυ και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα τόνισε ότι στην περίπτωση που η εκεχειρία δεν εφαρμοστεί επιτυχώς στο Χαλέπι, περίπου 400.000 άνθρωποι ενδέχεται να τραπούν σε φυγή προς την Τουρκία.

«Η εναλλακτική (σε μια επιτυχία των διαπραγματεύσεων με στόχο την εφαρμογή εκεχειρίας στο Χαλέπι) θα ήταν καταστροφική, καθώς μπορεί να δούμε 400.000 να κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα», είπε ο ντε Μιστούρα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό και της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ολοήμερης μάχης ανάμεσα σε Σύρους αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις στο δυτικό Χαλέπι η οποία συνεχιζόταν κατά περιόδους σήμερα Τετάρτη, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγές μαχητών και από τις δύο πλευρές.

ΗΠΑΡωσίαΣυρίαΧαλέπι