Ποια χώρα θέλει πρόσφυγες αλλά εκείνοι δεν πηγαίνουν;

Μπορεί για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ζήτημα του Προσφυγικού να είναι “πονοκέφαλος”, αυτό όμως δεν ισχύει καθόλου για την Πορτογαλία.

Η χώρα έχει προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσει 10.000 πρόσφυγες όμως μέχρι σήμερα έχει υποδεχθεί μόλις 234 καθώς οι ίδιοι οι πρόσφυγες είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν εκεί.

«Είναι δύσκολο να βρεθούν γρήγορα πρόσφυγες που μπορούν να έρθουν στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο δε Σούσα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa, κατά τη συνάντησή του με μετανάστες στην πόλη Εβόρα.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ο οικονομικός παράγοντας καθώς η Πορτογαλία είναι μια χώρα η οποία πλήττεται από την ανεργία, σε αντίθεση με την Γερμανία ή άλλες βόρειες χώρες της Ευρώπης όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακόμη και τρεις φορές πιο κάτω.

Δυστυχώς για την Πορτογαλία, μαζί με τους πρόσφυγες που την αποφεύγουν προστίθενται και οι ίδιοι οι πολίτες της οι οποίοι μεταναστεύουν σε άλλες χώρες.

Η Λισαβόνα προβάλει κι άλλες εξηγήσεις για την αδυναμία της να πείσει τους πρόσφυγες να πάνε εκεί, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στον κακό συντονισμό της ΕΕ και το μέγεθος της κρίσης.

Επίσης, η Πορτογαλία- σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- δεν είχε ποτέ μεγάλες κοινότητες Σύρων, Αφγανών ή ατόμων από την Ερυθραία, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί δεν είναι η πρώτη επιλογή, ανέφερε ο Πορτογάλος Υπουργός Μετανάστευσης, Εδουάρδο Καμπρίτα.

Πορτογαλίαπροσφυγικό