Το ΔΝΤ δανείζει 400 εκ. δολάρια τον Ισημερινό

Έπειτα από τον φονικό σεισμό που ισοπέδωσε τον Ισημερινό στις 16 Απριλίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να προσφέρει στην χώρα δάνειο ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε η τοπική κοινωνία να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης αναφέρουν ότι οι ζημιές “αγγίζουν” τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα.

«Έχουμε στη διάθεσή μας μια γραμμή πιστώσεων 640 εκατομμυρίων από μέρους της CAF (σ.σ. πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε το 1970 και ανήκει σε 17 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανάμεσά τους και τον Ισημερινό, καθώς και την Ισπανία και την Πορτογαλία), της BID (Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης) και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί», τόνισε ο Κορέα.

«Και εάν είναι απαραίτητο μπορούμε να φθάσει έως και το ένα δισεκατομμύριο (δολάρια) καθώς το ΔΝΤ μας προσφέρει μια γραμμή πιστώσεων 400 εκατομμυρίων χωρίς κανέναν όρο», συνέχισε.

«Εάν θέλει να μας χορηγήσει οικονομική βοήθεια για να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι καλοδεχούμενο», είπε ακόμη ο Κορέα αναφερόμενος στο ΔΝΤ, το οποίο έχει επικρίνει με σφοδρότητα στο παρελθόν.

Η καταστροφική σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, είναι η χειρότερη που έχει πλήξει τη Λατινική Αμερική έπειτα από εκείνη στην Αϊτή το 2010. Τουλάχιστον 659 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στους 33 είναι οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες είναι στους 4.605, ενώ 22.421 πολίτες άστεγοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στις επαρχίες Μαναμπί (η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές) και Εσμεράλντας.

Υπολογίζεται ότι από τον σεισμό καταστράφηκαν περίπου 10.000 κτίρια ενώ οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι ιδιαίτερα τουριστικές, στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό. Παράλληλα ο Πρόεδρος Κορέα ήδη ανακοίνωσε μεγάλες αυξήσεις σε φόρους ώστε να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης παρ΄όλο που η επίσημη έκθεση για τις συνολικές ζημιές αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα σε ένα εξάμηνο.

Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ, οι μισθωτοί θα καταβάλλουν και υποχρεωτική εισφορά ενώ για τους πολίτες που διαθέτουν περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, θα δώσουν υποχρεωτικά το 0,9% της αξίας της.

Συνεχίζοντας ο Ραφαέλ Κορέα, ανακοίνωσε ότι έρχεται εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, όπως ο υδροηλεκτρικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Σοπλαδόρα, παραγωγικής δυνατότητας 487 μεγαβάτ, στον οποίο η κυβέρνηση είχε κάνει μια επένδυση 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Όλα αυτά τα μέτρα θα μας επιτρέψουν να συγκεντρώσουμε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και πάνω από 640 εκατομμύρια σε πιστώσεις. Λογαριάζω ότι (ο σεισμός) θα μας κοστίσει ακόμα περισσότερα, αλλά ήδη έχουμε αυτά που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες» μετά την καταστροφή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

δάνειοΔΝΤΙσημερινόςσεισμός