Τσέρνομπιλ 30 χρόνια μετά - Η θλιβερή επέτειος από το ατύχημα που σκόρπισε τον τρόπο

Στις 26 Απριλίου του 1986, μια έκρηξη στο πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ στην πρώην Σοβιετική Ένωση προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Το πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα Νο. 4, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας σκόρπισε τον τρόμο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η διαρροή ραδιενέργειας από τον αντιδραστήρα ήταν η αιτία για  τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Αν και έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε  η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν έχουν γυρίσει ακόμη σε κανονικούς ρυθμούς.

Αμέσως μετά το δυστύχημα σκοτώθηκαν 31 εργαζόμενοι στον σταθμό και μέλη των συνεργείων που κλήθηκαν για τη φωτιά.

Κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, χιλιάδες έχουν υποκύψει σε ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση σε ραδιενέργεια – αλλά ο αριθμός τους, και το μέχρι που φτάνουν οι έμμεσες επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ, παραμένει και μάλλον θα παραμείνει για πάντα αντικείμενο διαφωνιών.

Μάλιστα, επιστήμονες αναφέρουν ότι επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στην καρδιά του αντιδραστήρα έχουν διάρκεια ζωής έως και 24.000 χρόνια.

Σήμερα νωρίς το πρωί, οι σειρήνες ήχησαν ξανά την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό που έθεσε σε κίνηση τη διαρροή ραδιενέργειας και διαχύθηκε προς κάθε κατεύθυνση.

Σε ναό που έχει χτιστεί ειδικά για τη μνήμη των θυμάτων στο Κίεβο τελέστηκε επιμημνόσυνη τελετή ενώ αργότερα εντός της ημέρας o ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα παραστεί σε τελετή κοντά στο σημείο του δυστυχήματος.

30 χρόνια μετάεπέτειοςτσερνομπιλ