Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής θα προτείνει ο Σόιμπλε

Σχέδιο “10 σημείων” για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, το οποίο θα ξεκινήσει με την κατάρτιση μιας “μαύρης λίστας” με αυτούς, αναμένεται να προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Βάσει του σχεδίου, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας σήμερα Κυριακή οι εφημερίδες Handelsblatt και Die Welt, ο Σόιμπλε προτρέπει κάθε χώρα να εισαγάγει ένα μητρώο που θα βοηθάει στην αποκάλυψη εκείνων που κρύβονται πίσω από κάθε εταιρεία- βιτρίνα, χωρίς ωστόσο να στοχεύει στην απαγόρευσή τους, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτού του είδους το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί στους κόλπους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθυμίζει η Handelsblatt, ωστόσο ο Σόιμπλε θα επιθυμούσε «αυτά τα εθνικά μητρώα να εντάσσονται σε δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο με συστηματικό τρόπο» σύμφωνα με το κείμενο αυτού του σχεδίου που φέρει τον τίτλο: «καταπολεμώντας αποφασιστικά την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Επιπλέον προτείνει να καταρτιστεί μια διεθνής, ενιαία «μαύρη λίστα» όπου θα καταγράφονται οι χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους κανονισμούς σε φορολογικά ζητήματα.

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΓερμανίαφοροδιαφυγή