UNHCR: Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Δραματική έκκληση για εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους απηύθυνε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
του Γιώργου Αποστολίδη
Με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων στις άκρες της γης η UNHCR σημειώνει ότι ο διάπλους της Μεσογείου είναι «η πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου».
Φέτος 3.419 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο επικίνδυνο ταξίδι. Πάνω από 207.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τη Μεσόγειο, αριθμός τριπλάσιος από το προηγούμενο «ρεκόρ» το 2011, όταν 70.000 άνθρωποι ξεριζώθηκαν στη διάρκεια της αραβικής «άνοιξης».
Για τα στελέχη της UNHCR η 14η Δεκεμβρίου είναι σημείο αναφοράς ως ημέρα σύστασης της Αρμοστείας, το 1950. Η απόφαση του ΟΗΕ ελήφθη για να συνδράμει τους πρόσφυγες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέντε χρόνια μετά την ειρήνη, οι Ευρωπαίοι πρόσφυγες ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Τις επόμενες δεκαετίες, αυξανόταν συνεχώς ο αριθμός των ξεριζωμένων και η προσωρινή λειτουργία της Αρμοστείας ελάμβανε συνεχή παράταση, ενώ τα στελέχη της έστησαν καταυλισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη όσο ξεσπούσαν πόλεμοι και συρράξεις.
Γραφεία σε 120 χώρες
Στο πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκαν γραφεία σε 120 χώρες και το προσωπικό ξεπερνά τις 5.000 άτομα. Στα χρόνια λειτουργίας της, η Αρμοστεία τιμήθηκε δύο φορές, το 1954 και το 1981, με το Νόμπελ Ειρήνης.
Το 1956 αντιμετώπισε την κρίση της Ουγγαρίας όπου 200.000 πρόσφυγες έφθασαν σε Αυστρία και Γιουγκοσλαβία. Υστερα ο πόλεμος της Αλγερίας και τα κύματα από Νιγηρία, Μοζαμβίκη, Μπουρούντι. Η πιο μεγάλη έξοδος πληθυσμού του 20ού αιώνα σημειώθηκε κατά τον πόλεμο στο Ανατολικό Πακιστάν. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι κατέφυγαν στην Ινδία. Το 1973 η προσοχή στράφηκε στη Χιλή, όπου είχε ανατραπεί η κυβέρνηση Αλιέντε με το πραξικόπημα Πινοσέτ. Κατόπιν μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Αρμοστεία ανέλαβε την υποδοχή των Ελληνοκυπρίων που εγκατέλειπαν Κυρήνεια και Αμμόχωστο. Στη νοτιοανατολική Ασία μετά από πολέμους σε Καμπότζη, Βιετνάμ και Λάος άρχισε η προσπάθεια να διασωθούν οι «άνθρωποι των πλοιαρίων».
Η περιπέτεια του ανθρώπου συνεχίστηκε: Αφγανιστάν, πόλεμος Λιβερίας, ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας και εθνοτικές εκκαθαρίσεις, η κρίση στον Περσικό, η Ρουάντα και το Ζαΐρ, η Τσετσενία και η Σομαλία. Δυστυχώς, οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται παράλληλα με τον αριθμό των προσφύγων και την πολυπλοκότητα της πολιτικής σκηνής. Η διαδικασία επαναπατρισμού που υπηρετεί η Αρμοστεία συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κάτι εμφανές σήμερα στη Συρία, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία.
Σήμερα φροντίζει 51 εκατ. ανθρώπους, οι μισοί παιδιά
«Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νίκης των λαών επί της φασιστικής θηριωδίας. Σήμερα η Υπατη Αρμοστεία φροντίζει περισσότερους από 51 εκατ. πρόσφυγες στον κόσμο -ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τον Β’ ΠΠ. Το 50% εξ αυτών είναι παιδιά», λέει η κ. Καίτη Κεχαγιόγλου, εκπρόσωπος της UNHCR στην Αθήνα.
«Η τεράστια αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στην κλιμάκωση των συγκρούσεων σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Ο πόλεμος της Συρίας είχε 3,2 εκατ. πρόσφυγες που ζήτησαν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες και 6,5 εκατ. εκτοπισμένους μέσα στην ίδια τη χώρα. Η Ευρώπη έχει προσφέρει καταφύγιο συνολικά σε 124.000 Σύρους πρόσφυγες. Στην Ελλάδα φέτος έως τον Οκτώβριο συνελήφθησαν 28.794 Σύροι, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί 8.500 αντίστοιχα. Σημαντικοί νέοι εκτοπισμοί σημειώθηκαν επίσης στο Ιράκ, χωρίς να κοπάζουν μακροχρόνιοι οδυνηροί πόλεμοι στη Σομαλία και στο Αφγανιστάν».
Οπως σημειώνει η UNHCR, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι η δυνατότητα ανταπόκρισης του κόσμου. «Ποτέ στο παρελθόν δεν ζητήθηκε από τον ΟΗΕ να βοηθήσει τόσο πολλούς ξεριζωμένους ανθρώπους -τα θύματα της βαρβαρότητας- να επιβιώσουν», λέει η κ. Κεχαγιόγλου.
«Οι ανθρωπιστικές παρεμβάσεις μπορεί μεν να προσφέρουν ανακούφιση, αλλά πρέπει να δοθούν πολιτικές λύσεις. Χωρίς αυτές θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπινες τραγωδίες σε τεράστια κλίμακα. Το έλλειμμα της ειρήνης σήμερα είναι επικίνδυνο».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64108185